Brussel Mobiliteit en MIVB geven meer kansen aan vrouwelijke kunstenaars

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag geven Brussel Mobiliteit en de MIVB nog meer kansen aan werken van vrouwelijke kunstenaars.  In het metrostation Bockstael zal kunstenares Anthea Missy deze week een fresco schilderen.

Het Brusselse metro- en premetronetwerk telt heel wat kunstwerken, en sommige zijn het werk van vrouwelijke kunstenaars, zoals 'Voûtes Flexibles' van Tapta in Veeweyde of 'Four Sizes Available See Over' van Berlinde De Bruyckere in Simonis. Vanaf vandaag komt er daar nog één bij. Kunstenares Anthea Missy zal deze week in metrostation Bockstael werken aan een participatieve kunstperformance. Het fresco wordt live geschilderd in ongeveer vijf dagen tijd. Je kan dus komen kijken hoe het kunstwerk tot stand komt.

Het fresco dat Anthea Missy deze week schildert, zal ten minste één jaar te zien zijn in het metrostation Bockstael. Nadien wordt het kunstwerk verkocht en de opbrengst gaat naar een vereniging die zich inzet voor vrouwenrechten. Brussel Mobiliteit en en de MIVB willen dergelijke initiatieven ook de volgende jaren herhalen. 

Intussen wordt werk gemaakt van de vervrouwelijking van de haltenamen. Door de aanleg van nieuwe tram- en buslijnen werden de voorbije twee jaar al dertien haltenamen vervrouwelijkt. In 2023 en 2024 zet de MIVB dit werk verder. Binnenkort worden vijf vrouwennamen toegevoegd. De halte 'Invaliden' (bus 72) wordt omgedoopt tot Ginette Javaux, op lijn 43 krijgt halte 'Pasteur' de naam Jacqueline Harpman, de halte Ring 0 op buslijn 76 wordt Henriette Lauwers en twee nieuwe haltes krijgen de namen Akarova en Juliette Wytsman

Meest gelezen