© Jeffrey Roos

Carnaval Oostende zonder feesttent valt niet in de smaak bij carnavalisten 

 In Oostende werd drie dagen lang carnaval gevierd. Voor het eerst was dat zonder centrale feesttent op de Groentemarkt en dat viel niet bij iedereen in goede aarde. “We zaten allemaal verspreid in de stad en dat is niet goed voor de sfeer”, klink het bij de carnavalisten.

Afgelopen weekend stond Oostende drie dagen lang in het teken van carnaval. In tegenstelling tot andere jaren trokken de carnavalisten zaterdag na het carnavalsgebeuren richting de lokale horecazaken en niet naar een centrale feesttent. De stad wil de horecazaken opnieuw betrekken bij carnaval en koos er daarom voor om geen centrale feesttent meer te plaatsen.

Ontevreden carnavalisten

Maar met die beslissing waren niet alle carnavalisten even blij. “We zaten te veel verspreid en daardoor konden we geen carnaval vieren met elkaar, zoals de voorbije jaren”, klinkt het bij carnavalisten. “We hopen dat ze volgend jaar opnieuw kiezen voor een grote tent waar we allemaal samen carnaval kunnen vieren.”

30.000 euro extra voor carnaval

Bij de stad hebben ze een verklaring voor de aanpassing. “Zo'n centrale tent is niet zomaar een tent. Er is verwarming aanwezig, er moet wettelijk verplicht security aanwezig zijn, er moet Sabam betaald worden.  En dat geld, zo'n 30.000 euro, gaat van het carnavalsbudget af”, zegt schepen Maxim Donck (N-VA).  

“De carnavalsverenigingen in Oostende leveren elk jaar opnieuw prachtig werk en daarom hebben we besloten om het geld dat wordt uitgespaard door geen centrale tent te plaatsen, terug te laten vloeien naar de carnavalsverenigingen. Zo werd onder andere kledij betaald voor de verenigingen, betaalden we de zalen om de verkiezingen te organiseren en krijgen de verenigingen nog een mooi bedrag voor hun deelname aan het Oostends carnaval. En we steunen de lokale economie door de horeca te betrekken.”

Meest gelezen