NASA/JPL-Caltech/MSSS

Marsrover Curiosity maakt eerste foto van zonnestralen op Mars tijdens zonsondergang

Het Amerikaanse Marswagentje Curiosity heeft foto's kunnen maken van de stralen van de ondergaande zon op de planeet Mars. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is het de eerste keer dat de zonnestralen zo duidelijk zichtbaar waren op Mars. De beelden vertellen wetenschappers meer over de wolken en het weer op Mars.

Het heeft altijd iets magisch: de stralen van de zon die door de wolken heen schijnen en als lichtbundels naar boven of beneden vallen. Het fenomeen wordt wolkenstralen genoemd, of jakobsladder, naar de ladder uit de Bijbel die de aarde met de hemel verbond. Wetenschappelijk spreekt men van crepusculaire stralen. En blijkbaar komen die niet enkel op aarde voor.

Curiosity, de Amerikaanse rover die al sinds 2012 op Mars rondrijdt, heeft op 2 februari ook wolkenstralen op Mars waargenomen, tijdens een zonsondergang. Volgens NASA zou het de eerste keer zijn dat de stralen zo duidelijk zichtbaar waren.

Curiosity heeft de wolkenstralen kunnen vastleggen op camera. NASA heeft 28 individuele beelden samengevoegd tot één foto, die nu is vrijgegeven. De beelden zijn bewerkt om de stralen meer te benadrukken, meldt NASA.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Curiosity speurt sinds 2021 specifiek naar lichtende nachtwolken op Mars. Dat zijn wolken die op grote hoogte voorkomen en daardoor na zonsondergang nog een tijdje licht weerkaatsen. Lichtende nachtwolken zijn in de zomer af en toe ook bij ons te zien.

"De meeste wolken op Mars hangen niet hoger dan 60 kilometer boven het oppervlak en bestaan uit ijs. De wolken op deze beelden lijken zich op een grotere hoogte te bevinden, waar het zeer koud is. Dat suggereert dat deze wolken zijn gemaakt van droogijs, de vaste vorm van CO2", zegt NASA in een persbericht. 

Wolken geven veel complexe, maar cruciale informatie om het weer beter te begrijpen

"Net zoals op aarde geven wolken veel complexe, maar cruciale informatie aan wetenschappers om het weer te begrijpen. Door te kijken naar wanneer en waar wolken zich vormen, kunnen wetenschappers meer te weten komen over de samenstelling en temperaturen van de atmosfeer op Mars en de winden daarin."

Naast het beeld van de zonnestralen, kon Curiosity ook een reeks kleurrijke wolken in de vorm van een veer op beeld vastleggen. Wanneer ze worden verlicht door zonlicht, kunnen bepaalde soorten wolken regenboogachtige kleuren krijgen. Dat verschijnsel wordt "iriseren" genoemd.

De kleurschakeringen in iriserende wolken vertellen wetenschappers meer over hoe de wolken zijn opgebouwd en hoe ze evolueren. 

Foto van een zogenoemde iriserende wolk net na zonsondergang op Mars (27 januari 2023)
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Meest gelezen