Ayatollah Khamenei

Ayatollah noemt vergiftiging van studentes in Iran "onvergeeflijk", maar ongepaste kledij blijft strafbaar

Ayatollah Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, heeft de vergiftiging van schoolgaande meisjes een onvergeeflijke misdaad genoemd. Het was de eerste keer dat hij zich daarover uitsprak. In Iran werden de afgelopen maanden honderden meisjes naar het ziekenhuis gebracht, vermoedelijk na vergiftiging. Ondertussen benadrukte de opperrechter van Iran dat het schenden van de kledingvoorschriften wél strafbaar blijft.

De doodstraf. Die straf hangt de daders van de vermoedelijk vergiftiging van de Iraanse schoolmeisjes boven het hoofd. Of daar pleit de Iraanse Ayatollah Khamenei alvast voor. Als blijkt dat de studentes inderdaad vergiftigd werden, is er sprake van een "onvergeeflijke misdaad", zo sprak hij. 

'Ongepaste kledij' blijft strafbaar

Het is de eerste keer dat de Ayatollah zich uitlaat over de vergiftiging. Hij kon bijna niet anders dan zich tegen de vermoedelijke misdaad uit te spreken, zeker nu steeds meer kritische stemmen weerklinken. Zaterdag protesteerden boze en bezorgde ouders in de hoofdstad Teheran en andere steden. Aan het gerechtsgebouw ontaardde de betoging in antiregeringsprotesten. 

Ondanks de grote publieke verontwaardiging, herhaalde de opperrechter van Iran wel nog eens dat meisjes die de Islamitische kledingvoorschriften schenden, gestraft zullen worden. Ook werd Ali Pourtabatabaei, een Iraanse journalist die regelmatig over de vergiftigingen berichtte, door de Iraanse autoriteiten opgepakt. 

Zeker 400 gevallen

Volgens verschillende meldingen zouden sinds november al zeker 400 schoolgaande meisjes ziek geworden zijn. Allen vertonen ze soortgelijke symptomen: pijn in de benen, ademhalingsproblemen, misselijkheid, ...

Hoewel de vermoedelijke vergiftiging van studentes dus al een tijdlang aan de gang is, hebben de Iraanse autoriteiten het probleem slechts een paar weken geleden erkend. Volgens het Iraanse ministerie worden de meisjes vergiftigd als wraak voor hun rol in de protesten en omdat "sommigen meisjesscholen willen sluiten". Al in zeker 50 scholen over heel Iran werd melding gedaan van de vergiftiging. Er loopt een gerechtelijk onderzoek.

Waar komt dit plots vandaan?

De jonge vrouwen zouden vergiftigd worden als wraak voor hun rol in de volksprotesten. De aanleiding voor die protesten was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Ze werd door de zedenpolitie opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Op dat moment was ze op bezoek in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens omstaanders werd ze hard aangepakt door de ordediensten. 

Op camerabeelden is te zien hoe Amini, kort na de ondervraging, het bewustzijn verliest in het politiekantoor. De Iraanse autoriteiten beweerden dat ze overleed aan een hartstilstand, maar volgens getuigen werd ze hard op het hoofd geslagen en zou dat de doodsoorzaak zijn. 

De dood van Amini veroorzaakte een golf van verontwaardiging. Vooral (jonge) vrouwen kwamen op straat tegen het strenge religieuze regime. De eerste protesten startten in het door de Koerden bevolkte noordwesten van Iran. Dat was de regio waar Mahsa Amini woonde. Al snel verspreidden de protesten zich over de rest van het land. De ordediensten reageren erg agressief op de protesten: tientallen mensen kwamen om, er vielen vele gewonden.

Meest gelezen