Radio 2

Archeologen vinden grafveld en woning uit de IJzertijd in Oud-Turnhout

In Oud-Turnhout zijn archeologen bezig met het opgraven van een grafveld en bewoning uit de IJzertijd. Het archeologisch onderzoek vindt plaats op een terrein op de Steenweg op Sevendonk. "Deze vondsten zijn een mooie aanvulling op eerder onderzoek", vertelt archeoloog Jeroen Verrijckt.

Op een terrein op de Steenweg op Sevendonk in Oud-Turnhout vinden al een aantal dagen archeologische opgravingen plaats. Tot nu toe werden sporen aangetroffen van een grafveld en een bewoning uit de IJzertijd. "We kunnen uit deze vondsten afleiden dat dit terrein zowel bewoond is geweest als dat er begravingen zijn geweest", zegt archeoloog Jeroen Verrijckt.

Een grafveld uit de metaaltijden was nog niet gevonden in Oud-Turnhout

Archeoloog Jeroen Verrijckt

Deze opgravingen zijn een aanvulling op eerdere onderzoeken van de regio. "In Oud-Turnhout zijn al verschillende opgravingen geweest. Het onderzoek dat we nu aan het uitvoeren zijn, is een hele mooie aanvulling op eerdere resultaten die al aan het licht zijn gekomen, legt Verrijckt uit. "Een grafveld uit de metaaltijden was eerder nog niet aangetroffen in Oud-Turnhout."

Radio 2

Op dit moment zijn er al grafheuvels gevonden en er zijn ook verschillende donkere kringen aangetroffen. "De donkere kringen zijn vermoedelijk kleine grachtjes waar urnen in werden gezet", legt Verrijckt uit. Verder zijn er ook sporen aangetroffen van bewoning.

De komende dagen onderzoeken de archeologen de rest van het terrein. De donkere cirkels worden op het terrein onderzocht en de vondsten zoals de grafheuvels nemen ze mee voor verder onderzoek. Daarna worden ze binnengebracht bij het depot Erfgoed Noorderkempen.

Meest gelezen