De stad Lier wil zelf leegstaande winkelpanden opkopen: "Maar we willen niet jagen met de fanfare op kop"

De stad Lier is al langer van plan om zelf leegstaande winkelpanden op te kopen om ze te renoveren. Maar volgens burgemeester Rik Verwaest (N-VA)hebben ze er alle belang bij om dat discreet te doen om de prijs niet op te drijven: "We willen niet jagen met de fanfare op kop". Gisteravond had oppositiepartij CD&V erop aangedrongen om drastischer op te treden tegen de leegstand onder meer door zelf panden te kopen.

"Wij waren al langer tot de conclusie gekomen dat we een rol kunnen spelen bij de aanpak van het probleem van leegstand van winkels, door bepaalde panden zelf te verwerven," zegt burgemeester Rik Verwaest (N-VA). Gisteravond drong oppositiepartij CD&V er op de gemeenteraad op aan dat de stad drastischer zou optreden en zelf panden zou opkopen via het autonoom gemeentebedrijf. Burgemeester Verwaest reageert nu dat dit idee al een jaar geleden afgeklopt is binnen het schepencollege. 

Discretie nodig

Burgemeester Verwaest wil discreet te werk gaan. "Als ik ga roepen: we gaan panden kopen, dat noemt met in het jachtjargon: jagen met de fanfare op kop. Dan schiet je geen enkel konijn. Ik begrijp dat CD&V dat op de gemeenteraad wil brengen, maar we willen dat discreet doen om de prijs niet op te drijven." De stad houdt een aantal panden in het oog die strategisch interessant zijn.

"Het is niet de bedoeling om als stad puur huisbaas gaan spelen van een aantal winkels, dan kan je gewoon de privémarkt zijn rol laten spelen", zegt de burgemeester. "Wij moeten ons richten op panden die heel moeilijk te herbestemmen zijn, of waarvan het potentieel onderbenut wordt. Dat is de oefening die we moeten maken. Maar zeggen welke panden we moeten hebben, is het slechtste wat je kan doen." 

Meest gelezen