Deze vier vrouwen inspireren deze vier bekende mannen

Het is Internationale Vrouwendag. Een belangrijke dag waarop vrouwen wereldwijd nog altijd strijden voor gelijkheid op alle fronten. En daarbij is alle steun voor de internationale vrouwenbeweging welkom, ook die van mannen. Ontdek welke vrouwen een rolmodel zijn voor Tom Waes, Francisco Schuster, Johan Bonny en Hendrik Vos, en kom te weten waarom ook zij internationale vrouwendag nog altijd broodnodig vinden.

Rihanna inspireert Francisco Schuster als vernuftige zakenvrouw

Lang twijfelt Francisco Schuster (Yemi uit "#LikeMe") niet over zijn antwoord. Zijn grote inspiratiebron is Robyn Rihanna Fenty. Ze is immens populair als zangeres, maar het is vooral haar zin voor ondernemerschap die Francisco van z'n sokken blaast. En stipt hij terloops nog aan: het is niet omdat je pro-vrouw bent, dat je anti-man bent.

Videospeler inladen...

Simone Veil inspireert Hendrik Vos als verbindende politica

Eén vrouw kiezen vindt hij een uitdaging, politicoloog Hendrik Vos. Als hij dan toch moet kiezen wordt het de Franse Simone Veil (1927-2017). Simone overleefde als tienermeisje de nazi-concentratiekampen en maakte er een strijd van op te komen voor de zwakkeren. Ze ijverde er ook voor om abortus uit het strafwetboek te schrappen. In 1979 werd ze de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement.

Videospeler inladen...

Emilie Claeys inspireert Tom Waes als dappere feministe

Ze kruiste zijn pad nog maar recent: Emelia Maria Claeys (1855-1943), en dit op de set van "Het verhaal van Vlaanderen". Daar was het weliswaar een actrice, maar Tom Waes raakte helemaal in de ban van deze vergeten feministe uit Gent. Ze wees zowel huisvrouwen als werkende vrouwen op hun rechten en vond dat vrouwen het recht moesten krijgen om te gaan stemmen. Haar eigenzinnige houding maakte haar in vele kringen allesbehalve populair. Het is onwaarschijnlijk, zegt Tom Waes, dat Belgische vrouwen tot 1948 hebben moeten wachten op stemrecht.

Videospeler inladen...

Ivanka Dymyd inspireert Johan Bonny als serene moeder

Hij had het zich wellicht vooraf niet kunnen inbeelden, maar na zijn recente reis naar Oekraïne bleef er een vrouw door het hoofd van bisschop Johan Bonny spoken: Ivanka Dymyd. Deze moeder verloor vorig jaar in juni een zoon aan het front. Ondanks haar waanzinnig grote verdriet, slaagt ze erin om sereen om te gaan met dit zware verlies. "Een pluim voor alle Ivanka's in deze wereld die het beste van het mens-zijn overeind houden", zegt Bonny. Onze bisschop vindt trouwens dat vrouwen dringend meer verantwoordelijkheid moeten krijgen binnen de katholieke kerk. "Paus Franciscus werkt hieraan", zegt onze bisschop, "maar het mag allemaal wat sneller gaan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen