Radio 2

De achternaam van Linde Merckpoel sterft uit: “In België zijn we nog maar met vier” 

Presentatrice Linde Merckpoel is één van de mensen in ons land met een uitstervende achternaam. Zij, haar broer en haar twee nichtjes zijn bij haar weten de enige vier Belgen die de naam nog dragen. Peter Van de Veire en Kim Van Oncen zochten in Goeiemorgen Morgen! op Radio2 uit hoe het komt dat de naam uitsterft en waar die vandaan komt.

“Mijn broer, zijn twee dochters en ik zijn naar mijn weten nog de enige met de achternaam Merckpoel in België. Mijn papa telt in deze statistieken niet meer mee, want hij woont nu in Frankrijk”, vertelt Linde Merckpoel op Radio2 aan Peter Van de Veire en Kim Van Oncen. 

Chris De Wulf, dialectoloog en naamkundige verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vertelt hoe het komt. “De naam Merckpoel is wellicht ooit fout genoteerd geweest. Door die schrijffout zijn er historisch weinig mensen met die naam. En dat vergroot de kans dat een naam uitsterft." 

“Het gaat wellicht om iemand met de naam “Meerpoel” die verhuisd is vanuit het zuiden van Oost-Vlaanderen naar het Waasland. Bij die verhuis is de naam fout genoteerd geweest in het bevolkingsregister en zo is de Merckpoel-tak ontstaan.” 

Merkpoel zonder c

De broer van Linde heeft ook onderzoek gedaan naar de achternaam Merckpoel. "Mijn broer heeft ook ontdekt dat er veel mutaties zijn. In Brussel vind je nog mensen met de achternaam 'Merkpoel', zonder c dus.”

Linde Merckpoel vindt het jammer dat haar achternaam aan het verdwijnen is. “Het is de reden waarom ik mijn twee dochters een dubbele achternaam gegeven heb. Zo is de toekomst toch nog even verzekerd.” 

Meest gelezen