© Ivan Elegeert

Moerbeke wil deze zomer files van boeren aan Moervaart vermijden

Het gemeentebestuur van Moerbeke wil samen met de Vlaamse Waterweg een oplossing voor de drukte aan de Moervaart als boeren tijdens droge zomers water komen oppompen. Tijdens de droge zomer van vorig jaar was er heel wat onvrede bij buurtbewoners omdat boeren er dag en nacht water uit de Moervaart kwamen halen. Dit jaar wil de gemeente het beter regelen.

De Moervaart in Moerbeke is een bevaarbare waterloop in beheer van de Vlaamse Waterweg. Zolang er geen captatieverbod is uitgevaardigd, mogen boeren die een vergunning hebben er tijdens droge zomers water oppompen. Vorig jaar leidde dat tot klachten van buurtbewoners die de term "wateroorlog" in de mond namen omdat er dag en nacht water werd opgepompt en de boeren soms in file stonden te wachten. Aan de Moervaart laat de Vlaamse Waterweg op twee plekken toe water op te pompen. Aan het brugje aan Coudenborn en aan de Tragel, een stuk van de Moervaart achter de voormalige suikerfabriek. Vooral het captatiepunt aan de Coudenborn ligt niet ideaal. De brug is beschermd erfgoed en er geldt een tonnagebeperking. Maar daar leek niet elke boer zich aan te houden.

Het gemeentebestuur van Moerbeke wil het dit jaar beter regelen. Schepen voor landbouw Peter De Bock (Open VLD) gaat met de Vlaamse Waterweg in overleg om het captatiepunt aan de brug van Coudenborn te verplaatsen en liefst extra plaatsen te voorzien waar water mag opgepompt worden. Tegelijkertijd gaat hij ook in overleg met de boeren: "Ik ben in gesprek gegaan met de boeren die over een vergunning beschikken. Ik wil met hen bekijken of ze al andere oplossingen hebben voor dit jaar. Hun bedrijfsstructuur kan veranderd zijn waardoor ze het water uit de Moervaart niet meer nodig hebben in de toekomst. Ze kunnen bijvoorbeeld meer regenwater bufferen of andere oplossingen vinden om hun gewassen aan voldoende water te helpen. Die gesprekken zijn lopende".

Schepen De Bock wil vooral garanties van de Vlaamse Waterweg dat de boeren water kunnen blijven oppompen tijdens droge zomers. "Maar laat ons toch ook hopen dat we terug eens een normale zomer krijgen waar niet enkel de zon veel schijnt, maar het ook toch af en toe eens regent". Vorig jaar kwam er uiteindelijk toch een captatieverbod op de Moervaart, maar dat was niet omdat het te droog werd, maar wel omdat er te veel zout water uit het kanaal Gent-Terneuzen de Moervaart binnen drong.

Meest gelezen