(archiefbeeld)
2022 Horacio Villalobos

Passagier op Amerikaanse vlucht probeert deur te openen en valt bemanning met gebroken lepel aan

Op een vlucht tussen de Amerikaanse steden Los Angeles en Boston heeft een passagier geprobeerd om een van de vliegtuigdeuren te openen. De 33-jarige man viel vervolgens de bemanning aan.

Het incident op de binnenlandse vlucht van United Airlines gebeurde 45 minuten voor de landing. In de cockpit ging het alarm af door een probleem met de vergrendeling van een van de deuren. Ook de hendel voor de evacuatieglijbaan stond plots in de ontgrendelde positie.

Een passagier die kort daarvoor in de buurt van de deur was opgemerkt, werd aangesproken. De man vroeg daarop of camera's het voorval hadden gefilmd. Vervolgens zou hij een van de bemanningsleden met een gebroken metalen lepel hebben aangevallen.

De verdachte zou - tot drie maal toe - hebben proberen te steken in de nekstreek. Met de hulp van passagiers kon hij worden overmeesterd. Intussen zette de piloot de landing versneld in.

BEKIJK - De aanval van de man met afgebroken lepel:

Videospeler inladen...

Op wc lepel gebroken

Bij aankomst van het toestel in Boston werd de verdachte onmiddellijk door de politie opgepakt. Uiteindelijk raakte niemand gewond. Er hangt de man nu een levenslange celstraf en een fikse boete tot 235.000 euro boven het hoofd.

De verdachte zou aan de politie hebben verklaard dat hij dacht dat het cabinepersoneel hem wilde vermoorden. Hij had daarom op toilet een lepel gebroken, om een steekwapen te maken.

Kan een deur geopend worden in volle vlucht? Nee, zegt onze luchtvaartkenner Nico Cardone. Dat komt door de luchtdruk: zodra een vliegtuig in de lucht is, is de luchtdruk in het toestel veel hoger dan in de buitenlucht. Door die druk is het onmogelijk om de deur open te krijgen tijdens een vlucht, zowel voor een passagier als voor het cabinepersoneel of de piloten.

Psychische stoornis

NBC Boston meldt dat de man in 2021 een rechtszaak aanspande tegen een ziekenhuis, omdat artsen na zijn auto-ongeluk "een verkeerde diagnose" hadden gesteld.

Het Worcester Recovery Center and Hospital beweerde dat de patiënt kampte met een psychische stoornis. De man vond dat hij "de grootste artiest ooit" was en eiste 47 miljard euro. De zaak werd afgewezen. 

Meest gelezen