Oekraïense soldaat net voor de gruwelijke moord (Bron: Twitter)

Oekraïne eist onderzoek naar gruwelijke executie van ongewapende Oekraïense soldaat

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gezworen om de daders op te sporen van de gruwelijke moord op een Oekraïense soldaat. Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is hoe een ongewapende man, terwijl hij rokend in een put staat, koelbloedig wordt neergeschoten. Oekraïne eist dat het Internationaal Strafhof in Den Haag een onderzoek start. 

"We zullen de moordenaars vinden", sprak de Oekraïense president Volodimir Zelenski naar aanleiding van beelden die online viraal gaan. Op die beelden is te zien hoe een Oekraïense krijgsgevangene koelbloedig neergeschoten wordt. 

De man staat in een put, die hoogstwaarschijnlijk dienst moet doen als zijn graf, steekt een sigaret op en spreekt de woorden "Slava Ukraini" (glorie aan Oekraïne). Daarna krijgt hij de kogel door het hoofd.

Bron Twitter

De soldaat werd door het Oekraïense leger geïdentificeerd als Timofij Shadoera. Hij werd op 3 februari als vermist opgegeven. Volgens zijn regiment werd hij het laatst gezien in de buurt van de stad Bachmoet, in het oosten van Oekraïne. In en rond de stad wordt zwaar gevochten. Het Russische leger boekte daar de afgelopen weken terreinwinst. 

De daders van de moord kunnen nog niet worden geïdentificeerd. Oekraïne eist dat het Internationaal Strafhof in Den Haag zich ermee moeit en de beelden onderzoekt. 

"De verschrikkelijke video toont aan dat deze oorlog een genocide is", schreef de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba op sociale media. "Het is absoluut noodzakelijk dat er een onmiddellijk onderzoek gestart wordt naar deze gruwelijke misdaad. De daders moeten worden berecht."

Enkele uren nadat de video op Twitter verschenen was, werd de hashtag #GloryToUkraine een van de populaire trends op het sociale mediaplatform. Er verschenen cartoons, foto's en video's die de moed van de man prezen.

@Maxjessepiper op Twitter

Volgens de Oekraïense en de Westerse autoriteiten is dit geen alleenstaand geval. Er zou bewijs zijn van duizenden oorlogsmisdaden sinds de inval van het Russische leger in februari 2022.

Meest gelezen