In de Delhaize in Grimbergen heeft het personeel het werk neergelegd.
Joris Herpol

Staking Delhaize: ook in Vlaams-Brabant staan klanten voor gesloten deur

Tientallen winkels van supermarktketen Delhaize hebben de deuren gesloten nadat de directie liet weten alle winkels in eigen beheer over te dragen naar zelfstandige uitbaters. Ook in de provincie Vlaams-Brabant zijn verschillende filialen gesloten.

Momenteel heeft supermarktketen Delhaize nog 128 supermarkten in eigen beheer in België. De directie wil nu alle winkels overdragen aan zelfstandige uitbaters. Volgens de supermarktketen behouden alle medewerkers hun jobs, maar volgens Jan Forier van de vakbond BBTK zullen ze aan slechtere voorwaarden moeten werken. "Als dat allemaal zelfstandige kleinhandels worden, zullen de arbeidsvoorwaarden voor het personeel er op achteruit gaan. Het personeel zal onder een ander paritair comité vallen, met slechtere arbeidsvoorwaarden. We hadden dit nooit verwacht als vakbond, maar het zal wellicht niet de laatste keten zijn die het over die boeg gooit. En het personeel is uiteindelijk de dupe."

Joris Herpol

Ik vind het heel erg voor het personeel en steun hen in hun staking

Op dit moment zijn heel wat Delhaize-supermarkten in Vlaams-Brabant gesloten, waaronder de winkels in Kessel-Lo, Haacht, Diest, Grimbergen, Halle, Beersel en Heverlee. Op veel plekken staan nietsvermoedende klanten voor een gesloten deur, maar klanten hebben begrip voor de situatie."Ik vind het heel spijtig voor die mensen", vertelt een mevrouw die tevergeefs naar de Delhaize in Grimbergen is getrokken. "Dan zoek ik maar een andere winkel, ik moet iets hebben om te eten straks." 

Ook in Heverlee is veel begrip voor de staking. "Mijn dochter werkt voor Delhaize. Ik vind het heel erg voor het personeel en steun hen in hun staking. Vandaag zal ik dan wel naar een andere supermarkt gaan om eten in te slaan."

Sommige klanten waren nog net op tijd in de winkel. "Toen ik het hoorde op de radio, ben ik meteen gekomen", vertelt een klant met een volle winkelkar. "Ik heb nog snel inkopen kunnen doen voor een week. Dan ben ik gerust. "

Meest gelezen