Facebook Pata Pata Beachbar

Strandbars in Middelkerke moeten veel meer betalen aan gemeente: "Ik heb vannacht niet goed geslapen"

De uitbaters van de strandbars in Middelkerke moeten vanaf volgend jaar heel wat meer betalen aan het gemeentebestuur. De nieuwe concessieprijzen om een beachbar te mogen uitbaten, zijn fors gestegen. Alle strandbars samen moeten 21 keer meer betalen dan bij de vorige concessie. 

De beachbars brengen vanaf volgend jaar heel wat meer op voor het gemeentebestuur van Middelkerke. De kandidaten moesten tegen elkaar opbieden om één van de negen concessies binnen te halen voor de periode 2024-2032. Voor de twee topconcessies vlakbij het casino werd er afgeklopt op 139.000 en 132.000 euro per jaar. De duurste concessie in de deelgemeente Westende bedraagt 90.000 euro per jaar.

Alles samen brengen de strandbars de gemeente 772.000 euro op. Dat is 21 keer meer dan bij de vorige concessies. Die werden in 2015 verdeeld en toen stond het concept van beachbars in Middelkerke nog in de kinderschoenen. Intussen zijn die strandbars uitgegroeid tot bloeiende horecazaken. Het gemeentebestuur noemt het beachbarconcept dan ook "een waardevolle goudader". Het gemeentebestuur zegt dat die hoge prijzen garanderen dat de uitbaters van de strandbars "kwaliteitsgerichte horecaondernemers" zijn.

Dubbel gevoel

Voor de gemeentekas van Middelkerke zijn de hoge concessiegelden een goede zaak maar voor de uitbaters van de strandbars is dat veel geld. Zeker bij een zomer met veel slecht weer. Axelle Vanbesien van Pata Pata Beachbar in Middelkerke: "Ik heb een dubbel gevoel. Ik heb niet zo goed geslapen van dat nieuwe concessiegeld voor onze strandbar. Maar ik ben ook blij dat we weer een concessie voor negen jaar hebben. We kunnen dus verder doen maar daar staat een stevig prijskaartje tegenover. Eén slechte zomer is erg, maar we hebben negen zomers om het waar te maken. Onze rekening wordt niet over één zomer gemaakt maar over de hele periode van negen jaar."

Meest gelezen