Maquette van het ziekenhuis

Student van Hasseltse hogeschool PXL bouwt ziekenhuis in Nepal: “Ik wil leren duurzaam en aardbevingsbestendig bouwen”

Student Ranjit Sharma (29) van de Hasseltse hogeschool PXL is volop bezig met de voorbereidingen van zijn stage in Nepal: daar wil hij meehelpen aan de bouw van een klein ziekenhuis. Hij volgt nu in Hasselt een opleiding bouwkunde en wat hij hier leert wil hij in Nepal in de praktijk brengen. Het ziekenhuis ligt in een gebied dat vaak getroffen wordt door aardbevingen. 

Ranjit Sharma was zelf getuige van een verwoestende aardbeving in Nepal in 2015. “Mijn vliegtuig landde ’s avonds vlak na de ergste aardbeving. Alles lag in puin en de geur van de doden was niet te harden”, vertelt hij. “Veel mensen zijn toen gestorven omdat de huizen van aarde en modder gemaakt waren en makkelijk instortten.” De student dacht er toen al aan om de gebouwen daar aardbevingsbestendiger te bouwen. “Nu krijg ik de kans via de school, dus wil ik daar gebruik van maken.”

Aardbevingsbestendig

Het ziekenhuis zelf wordt een project van lange adem, vooral omdat het gebouwd zal worden door buitenlandse vrijwilligers. “Het is nog niet zeker of dat gebouw ook aardbevingsbestendig gebouwd zal worden”, zegt de student van PXL. “De mensen vertelden me wel dat ze hier en daar wel enkele principes wilden toepassen, maar dat zal niet voor het hele gebouw gelden.”

De fundering van het ziekenhuis ligt er al

Ranjit is ook gefascineerd door circulair bouwen. “Het herbruiken van materialen is de gewoonste zaak van de wereld in Nepal. In ver gelegen plaatsen kunnen er geen vrachtwagens komen met staal en andere materialen, dus halen ze de bouwstenen bijvoorbeeld gewoon uit de rivier. Misschien kan ik die kennis mee naar hier nemen. Maar let wel, een groot gebouw kan je niet op die manier bouwen”, lacht hij. 

Student Ranjit Sharma

Ranjit Sharma vertrekt eind deze maand naar Nepal voor twee maanden. Op het einde van zijn stage hoopt hij de eerste verdieping van het ziekenhuis klaar te hebben.

Meest gelezen