Belga

Tachtigers uit Herne in beroep tegen veroordeling voor seksueel misbruik van kleinkinderen

Het koppel tachtigers uit Herne dat begin vorige maand werd veroordeeld voor het seksueel misbruik van drie kleinkinderen, heeft beroep aangetekend tegen het vonnis. De 88-jarige man kreeg bij verstek 4 jaar cel opgelegd. Zijn echtgenote kreeg 2 jaar cel voor schuldig verzuim. 

De inmiddels 88-jarige man en zijn 82-jarige echtgenote legden in 2019 een klacht neer tegen hun kleinzoon voor laster en eerroof. De twintiger had een petitie opgestart om de verjaringstermijn voor seksueel misbruik te verhogen, nadat hij anoniem in de media had verteld hoe hij in de jaren ’90 seksueel was misbruikt door zijn opa. Maar toen de politieman de klacht noteerde en begon door te vragen naar de beweegredenen van de petitie, trok het koppel hun staart in. “We gaan toch geen slapende honden wakker maken”, reageerde de vrouw, waarna het koppel huiswaarts trok.

Echtgenote verplichtte familie om te zwijgen

Politie en parket openden vervolgens een onderzoek naar de tachtigers, waaruit bleek dat de opa zijn kleinzoon jarenlang seksueel had misbruikt. Twee andere kleinkinderen onderging hetzelfde lot. Ook de grootmoeder speelde een actieve rol. Aanvankelijk bedreigde ze de slachtoffers en verplichtte ze hen te zwijgen, nadien overtuigde ze haar eigen kinderen om de feiten binnenskamers te houden. 

De zaak kwam vorige maand voor de correctionele rechtbank van Brussel, maar van de beklaagden was geen spoor te bekennen. De 88-jarige man werd dan ook bij verstek veroordeeld, tot een effectieve celstraf van 4 jaar voor het seksueel misbruik. Zijn 82-jarige echtgenote kreeg 2 jaar cel voor schuldig verzuim. Inmiddels heeft het koppel beroep aangetekend tegen hun veroordeling. Een datum voor het proces in beroep is er nog niet. 

Meest gelezen