AFP or licensors

Raffinaderijen bezet, wegen geblokkeerd en honderdduizenden mensen op straat tijdens zesde actiedag tegen Franse pensioenhervorming

In Frankrijk wordt al voor de zesde keer massaal geprotesteerd tegen de geplande pensioenhervorming van de regering van president Emmanuel Macron. De actiedag veroorzaakt heel wat hinder. "Alle raffinaderijen in het land zijn bezet, de treinen rijden maar mondjesmaat, wegen zijn geblokkeerd, studenten voeren actie, leerlingen bezetten schoolgebouwen", schetst correspondent Frank Renout in Parijs. In de hoofdstad zijn volgens de vakbonden 700.000 demonstranten op straat gekomen. 

In Frankrijk organiseren de vakbonden een zesde nationale actiedag tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Die wil de pensioenleeftijd optrekken van 62 naar 64 jaar. De acties zijn verspreid over het hele land en op meer dan 260 plaatsen wordt ook gedemonstreerd. "Uit alle hoeken van Frankrijk komen berichten over stakingen en demonstraties", zegt Frank Renout. In Parijs zijn volgens de vakbonden 700.000 mensen op straat.

Deze week zal de Franse senaat vergaderen over het wetsvoorstel over de pensioenhervorming. "De bal ligt nu in het kamp van de senaat. De regering wil deze maand nog de pensioenhervormingen doorvoeren", zegt Renout. "De vakbonden willen daarom doorgaan met staken na vandaag en de acties elke 24 uur verlengen."

"Twee derde Fransen steunt de acties"

Na drie protestdagen in januari en twee in februari, blijft de animo onder de Fransen groot op deze zesde actiedag. "Zo'n twee derde van de Franse bevolking steunt de vakbondsacties", licht Renout toe. "De meerderheid steunt de actie zelfs als ze langer zou duren dan vandaag."

Bij de Franse spoorwegen heeft volgens de vakbond 39 procent van het personeel het werk neergelegd. Dat is minder dan op 19 januari, maar toch is het treinverkeer ernstig verstoord. Dat zal ook morgen het geval zijn, waarschuwt de spoorwegmaatschappij. 

Ook de Belgische reiziger zal hinder ervaren. Eurostar schrapt treinen tussen Brussel en Londen. Thalys schrapt bijna alle hogesnelheidsverbindingen tussen Amsterdam en Parijs: slechts een tweetal treinen per dag rijdt uit. "Normaal rijden de internationale treinen wel tijdens zulke stakingen. Dat toont nog maar eens de grote actiebereidheid van de Fransen", benadrukt Renout.

Ook een groot deel van de leerkrachten - 30 procent volgens het ministerie van Onderwijs, 60 procent volgens de vakbonden - staakt. 

Ook in grote bedrijven als autofabrikant Renault en vliegtuigfabrikant Airbus wordt het werk neergelegd. De transportsector blokkeert verschillende wegen", zegt Frank Renout. Ook de energiesector doet mee: er wordt gestaakt bij kerncentrales, olieraffinaderijen en opslagloodsen. Als vorm van protest hebben medewerkers van het elektriciteitsbedrijf de stroom uitgeschakeld in overheidsgebouwen en winkelcentra. In het noorden van het land zitten meer dan 4.000 gebruikers zonder stroom. Drie van de vier Franse lng-terminals zouden zelfs een week stilliggen. 

Protest over pensioenhervorming in Parijs op 11 februari
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - Protest in de straten van Parijs:

Videospeler inladen...

Wat leveren de acties op?

Niettegenstaande het aanhoudende protest heeft president Emmanuel Macron laten weten dat hij wil doorzetten met de pensioenshervorming, die wordt beschouwd als een van de speerpunten van zijn beleid.

"President Macron houdt voet bij stuk en wil de pensioenhervormingen in maart nog doorvoeren", vertelt Frank Renout. "De regering geeft wel enkele concessies tijdens de onderhandelingen. Zo zouden mensen die op jonge leeftijd, 16 à 17 jaar, zijn beginnen te werken, eerder op pensioen mogen. Nu onderhandelen ze ook over de positie van vrouwen, want zij zijn soms benadeeld door bijvoorbeeld een zwangerschap die de loopbaan onderbreekt."

Zullen de vakbonden eensgezind blijven volhouden? "Er zijn gematigde vakbonden die stoppen met actievoeren eens het democratisch spel gespeeld is en de wetten er zijn. Anderen zullen blijven doorgaan met protesteren", zegt Renout.

Meest gelezen