Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V): "Iedereen die in tentenkamp aan Klein Kasteeltje verbleef, krijgt opvang, maar ook structurele oplossing nodig"

Alle vluchtelingen en migranten die gisteren werden weggehaald uit een tentenkamp in Molenbeek zullen een plaats krijgen in een opvangcentrum van Fedasil. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. Ze beseft wel dat er ook structurele oplossingen moeten komen om de opvangcrisis aan te pakken. Ze hoopt daarover vandaag in de regering een akkoord te kunnen sluiten.

Gisteren heeft de politie van Molenbeek, onder coördinatie van burgemeester Moureaux en in samenwerking met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor, het tentenkamp aan het Klein Kasteeltje in Molenbeek ontruimd. "Iedereen die daar verbleef, werd overgebracht naar een noodlocatie", vertelt de Moor in "De ochtend" op Radio 1. 

"In totaal werden zo'n 150 mensen overgebracht: de eerste 40 kregen gisteren al een plaatsje in een van de opvangcentra van Fedasil, 40 anderen krijgen vandaag onderdak en de rest zal ook de komende dagen opvang bij Fedasil krijgen", aldus de Moor.

Beluister hier het gesprek met staatssecretaris Nicole de Moor in "De ochtend" op Radio 1:

Structurele oplossingen nodig

Er zijn vooral dringend structurele oplossingen nodig om de opvangcrisis onder controle te krijgen, zegt de Moor. "Elke dag komen er mensen bij in ons land die opvang vragen, maandag alleen al waren er 202 asielaanvragen", haalt ze aan als voorbeeld. Gezinnen en kinderen zonder begeleiding krijgen onmiddellijk opvang, alle anderen komen op een wachtlijst terecht.

Er staan nog 2.400 mensen op de wachtlijst: die slapen gelukkig niet allemaal op straat, maar ook voor hen zoek ik een oplossing

De staatssecretaris geeft aan dat er elke dag opvangplaatsen bijkomen, maar beseft wel dat er nog heel wat vluchtelingen en migranten - die recht hebben op onderdak - op dit moment op straat leven. "Er staan nog 2.400 mensen op de wachtlijst: die slapen gelukkig niet allemaal op straat, maar ook voor hen zoek ik een oplossing."

Te lange procedures

De Moor hekelt onder meer het feit dat vluchtelingen en migranten te lang in het noodopvangcircuit blijven hangen, waardoor er geen plaats wordt gemaakt voor nieuwe asielzoekers. "Op dit moment zijn er 3.500 mensen die al langer dan 3 jaar in een opvangcentrum verblijven."

"We hebben al extra personeel voorzien om de asielprocedures te versnellen, maar we stellen ook vast dat heel wat mensen die een negatief advies kregen nog in opvangcentra zitten. Ze voeren steeds nieuwe procedures: de Europese regels voorzien dat niet, maar er is een achterpoortje in de Belgische wet die dat wel mogelijk maakt."

Regeringsoverleg

Vandaag wordt er binnen de regering opnieuw gepraat over een aanpak van de  opvangcrisis in ons land. Staatssecretaris de Moor heeft voor dat overleg verschillende voorstellen op tafel gelegd: ze vraagt aan de regering onder meer om een terrein te voorzien waar ze opvangcontainers kan plaatsen die België krijgt van de Europese Unie en wil ook bijkomende plaatsen creëren op drijvende pontons, zoals al gebeurt in de haven van Gent.

De Franstalige socialisten van PS lieten in de pers alvast uitschijnen dat ze niet enthousiast zijn over het voorstel van de Moor. "In de pers zegt men vanalles", minimaliseert de staatssecretaris de kritiek. "Ik heb vooral veel goede wil gezien om tot een compromis te komen. Het is niet onlogisch dat standpunten uit elkaar liggen en dat er tijd nodig is om een consensus te vinden, maar ik heb gezocht naar een evenwichtig pakket aan maatregelen en ik hoop dat we vandaag tot een akkoord kunnen komen." 

Meest gelezen