Atheneum Halle laat meisjes zittend les volgen en jongens rechtstaand: "Ludieke actie rond ongelijkheid"

In het Koninklijk Atheneum van Halle mogen meisjes zittend les volgen terwijl de jongens recht moeten blijven staan. Het is een ludieke actie naar aanleiding van Vrouwendag om duidelijk te maken dat er nog vaak ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen. 

Tijdens het eerste lesuur kregen de leerlingen van het Atheneum in Halle te horen dat de jongens moesten blijven staan en dat meisjes mochten zitten. Dat zorgde meteen voor geroezemoes tijdens de wiskundeles. Want Lisa mocht gaan zitten terwijl haar buurman Thomas zijn oefeningen staand moest oplossen. Opvallend was dat vooral de jongens vragen stelden over waarom zij niet mochten gaan zitten, terwijl de meisjes daar minder moeite mee hadden. 

Wat hebben wij misdaan om anders behandeld te worden? 

Toen de werkgroep die de actie bedacht had, de klas binnenkwam met chocolade uitsluitend voor de meisjes, begon er een discussie. "Waarom krijgt iemand privileges en de andere niet? Wat hebben wij misdaan om anders te worden behandeld?", vroegen de jongens zich af. "En wat als we geen jongen of meisje zijn maar transgender?". 

Internationale Vrouwendag

"We hebben naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag een discussie willen uitlokken over ongelijkheid die er vandaag nog altijd is. We stellen vast dat dit toch veel reacties uitlokte", zegt geschiedenisleerkracht Bart Legroux. "En wat we deden was niet eens echt verzonnen. Nog niet lang geleden ging Ursula Von der Leyen samen met Charles Michel op bezoek bij de Turkse president Erdogan waar er enkel een stoel stond voor Michel en niet voor Von der Leyen."

Europese Ambassadeurschool

Het idee voor deze ludieke actie kwam van een Europese werkgroep binnen het Koninklijk Atheneum Halle waarin zowel leerlingen als leerkrachten vertegenwoordigd zijn. De werkgroep wil voor het Atheneum het label van Europese Ambassadeurschool halen. Een van de criteria is het promoten van waarden waar Europa voor staat, waaronder gelijkheid voor iedereen.

Meest gelezen