CHECK - Neen, deze virale foto's zijn niet van recent stukgeschoten Leopard 2-tanks in Oekraïne

De laatste weken doen er op sociale media een aantal foto's de ronde van zogenoemde Leopard 2-tanks die door Rusland vernietigd zouden zijn. Op één foto is een tank weggezakt in de modder, maar die foto dateert al van 2002. Op een ander veel gedeeld beeld zie je een stukgeschoten tank, maar die foto komt uit de Syrische burgeroorlog. 

In het kort

De laatste weken circuleren er op sociale media een aantal foto's van zogezegde Leopard 2-tanks die door de Russen zouden vernietigd zijn in Oekraïne. 

Maar? Deze foto's dateren van jaren geleden en zijn niet in Oekraïne genomen. De eerste foto dateert van 2002 en werd in Denemarken genomen. De tweede foto werd in 2018 genomen tijdens de Syrische burgeroorlog. 

Onder meer de Russische VN-vertegenwoordiger Dmitry Polyanskiy deelde begin maart deze tweet waarin een foto van een tank te zien is met als bijschrift: 'de eerste Leopard 2-tank buitgemaakt in Artemovsk (Bakhmut) door Russische soldaten.'  

Ook op sociale media in Griekenland, Frankrijk en Italië deed de foto de ronde. De foto zou zogezegd genomen zijn op 1 maart 2023, zoals aangegeven rechtsonder op de foto, in Bakhmut, een stad in het oosten van Oekraïne. Op de foto zou een Leopard 2- tank te zien zijn die het Westen aan Oekraïne geschonken heeft. Hij zou buitgemaakt zijn door de Russen en op de tank staat ook een Russische vlag.  

Na een omgekeerde zoekopdracht via Tin Eye zien we dat de foto sinds 2008 circuleert op internetfora en websites. Griekse en Franse factcheckers vinden de foto zelfs al terug in 2006 op Russische blogsites. De foto wordt al jaren op het internet als meme gebruikt en verschijnt vaak in de context van ‘tank fails’. Op de originele foto is ook geen Russische vlag of tijdscode te zien.

De Griekse factchecking-site Ellinika Hoaxes heeft de foto’s ook gevonden op een Deense blog. Daar stond dat de foto’s genomen zijn door Claus Ronald Jensen. Zij namen contact op met de fotograaf in kwestie en hij bevestigde aan Ellinika Hoaxes dat hij de foto’s genomen heeft en dat ze genomen werden in Denemarken bij een militaire oefening op 24 januari 2002.  

Niet de eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat er valse beelden opduiken van tanks met als bijschrift dat er een Leopard 2-tank buitgemaakt of vernietigd is. Deze foto van een omgekeerde tank in de modder circuleert ook al een paar weken. Deze tank zou op 26 februari vernietigd zijn in het noorden van Bakhmut, in Oekraïne. 

Uit omgekeerde zoekopdracht blijkt dat deze foto voor het eerst verscheen in 2018. Volgens deze factcheck van Les Observateurs van France 24 verscheen deze foto voor het eerst in februari 2018 op de Russische site Topwar. Hieruit blijkt dat het wel degelijk om een Leopard 2-tank gaat, maar deze zou vernietigd zijn door de Koerden tijdens de Syrische burgeroorlog. 

Conclusie

  • De afgelopen weken circuleren er beelden van zogezegde Oekraïnse Leopard 2-tanks die buitgemaakt of vernietigd zouden zijn door de Russen.
  • Na een korte zoekopdracht blijkt dat deze beelden al enkele jaren oud zijn en niets te maken hebben met Oekraïne.
  • Het eerste beeld dateert van 2002 en is genomen in Denemarken en wordt al jaren als meme gebruikt.
  • Het tweede beeld dateert van 2018 en is genomen tijdens de Syrische burgeroorlog.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier.  

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.  

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen