Belgische vastgoedmarkt koelt verder af: "Kopers hebben nu meer onderhandelingsruimte"

In januari en februari van 2023 zijn er 10,5 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2022. Dat blijkt uit de recentste Vastgoedbarometer van Notaris.be. "Dat geeft kopers meer ruimte tot onderhandelen", vertelt Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.

Het was al voelbaar in de tweede helft van 2022, maar de vastgoedmarkt in ons land koelt verder af. "Zowel in België als in Vlaanderen zitten we qua vastgoedactiviteit net onder het niveau van de periode voor corona", zegt Bart Van Opstal, notaris en woordvoerder van Notaris.be. 

Dat komt vooral door de stijgende rentevoeten, vertelt hij. "Daarnaast hebben heel wat mensen ook minder budget over door de hogere energieprijzen. Dat alles samen heeft een remmende werking op het aantal vastgoedtransacties."

In Vlaanderen daalt het aantal woningaankopen het meest, met 14,2 procent. In Wallonië en Brussel daalde dat aantal met respectievelijk 4 en 6,4 procent. 

"De gemiddelde prijs van een woning ligt er hoger dan in Wallonië", vertelt Van Opstal. "Dat betekent dat de lening ook duurder is. Door de stijgende rentevoeten, is het dus proportioneel duurder geworden voor kopers in Vlaanderen."

Meer onderhandelingsruimte

Het aantal verkochte woningen daalde in alle Vlaamse provincies: van -10,4% in Limburg tot -19,2% in West-Vlaanderen. Er was bijna geen verschil in de verkoop van appartementen (-15,8 procent) en huizen (-14,9 procent).

De afkoeling komt na een periode dat er net veel meer werd gekocht, vertelt Van Opstal. "Tijdens de periode na de coronalockdown was het bijzonder druk op de vastgoedmarkt. In die mate zelfs dat kopers soms heel snel moesten beslissen om wel of niet te kopen. Nu hebben ze wat meer onderhandelingsruimte, wat een goede zaak is."

Meest gelezen