Beeld van het massahuwelijk in Afghanistan
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Massahuwelijk of bloemen van Poetin: zo beleeft de wereld Internationale Vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag die bij ons aangegrepen wordt om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te klagen. Alleen, dat is niet overal het geval. In veel landen wordt de dag juist geassocieerd met feestelijkheden. Hieronder vindt u een selectie van de meest opvallende gebeurtenissen die zich vandaag overal ter wereld afspelen.

Europa: protesten en bloementekort

Het jaar is nog niet erg lang bezig, maar toch is 2023 al een dramatisch jaar geweest voor de vrouwenrechten in Spanje. Huiselijk geweld is er een enorm groot probleem. In de maand januari alleen al kwamen 9 vrouwen om het leven door huiselijk geweld. Er staan daarom verschillende protesten gepland in de hoofdstad Madrid, in Barcelona en in verschillende andere Spaanse steden. Er zouden zeker 1 miljoen mensen op straat komen.

Toch probeerde het land de afgelopen maanden ook "vrouwvriendelijke initiatieven" te nemen. Zo keurde het parlement er de afgelopen maanden een wet goed, waarbij de staat menstruatieverlof volledig zal terugbetalen. De maatregel werd toegejuicht door veel vrouwenrechtenactivisten. Voor patiënten die bijvoorbeeld lijden aan endometriose, een aandoening die hevige pijn in de buik veroorzaakt als iemand ongesteld is, zou de wet het leven een stuk eenvoudiger kunnen maken.

De Nederlandse media brengen een opvallend verhaal over politica’s. Hoewel er nog nooit zo veel vrouwen in de Nederlandse politiek actief waren, menen experten dat ze nooit met even veel zullen zijn als mannen. Een van de oorzaken: vrouwenhaat, ook wel gekend als misogynie. Vrouwen die actief zijn in de politiek zouden veel vaker te maken krijgen met agressie en haat dan mannen. 

Het Verenigd Koninkrijk lanceert vandaag een nieuwe gendergelijkheidswet, die de gelijkheid tussen man en vrouw over de hele wereld zou moeten verbeteren. Critici noemen de wet echter "een druppel in de oceaan" en niet verregaand genoeg.

Giorgia Meloni, de eerste vrouwelijke premier van Italië, focust vandaag op de rol van de vrouw in de economie. Volgens de eerste minister moet elk bedrijf dat door de staat gerund wordt, minstens één vrouwelijke leider hebben. Toch lijkt het erop dat niet alle vrouwen er vandaag in de bloemetjes gezet kunnen worden (letterlijk dan). Door de droogte is de teelt van gele mimosabloemen, die traditioneel bij deze gelegenheid worden gegeven, sterk verminderd.

BEKIJK - Ook in Italië komen vrouwen op straat:

Videospeler inladen...

"Moordenaars van vrouwen zijn gewaarschuwd." Met die leuze trekken vrouwen de straat op in Kosovo. Ze eisen er meer respect voor de vrouwenrechten. De mars startte aan het Justitiepaleis in de hoofdstad en stopte voor het parlementsgebouw. De demonstranten eisten onder meer voor zwaardere straffen voor moordenaars en verkrachters. Ook werd er opgeroepen voor meer veiligheid in de publieke en de private ruimtes.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de rol van vrouwen in de Oekraïense strijd tegen de Russische invasie geprezen. "Ik denk dat het belangrijk is om vandaag bedankt te zeggen", aldus president Zelenski in een videoboodschap, "om alle vrouwen die werken, onderwijzen, studeren, redden, verzorgen en vechten voor Oekraïne te bedanken."

Hij heeft tevens opgeroepen tot "het herdenken van, denken aan en bedanken van alle vrouwen die hun leven hebben opgeofferd voor ons land". Verder heeft hij zijn landgenoten opnieuw de overwinning beloofd. "Samen zijn we sterk, samen zijn we onoverwinnelijk en samen zullen we winnen", besluit de Oekraïense president.

Azië: dagje verlof en felicitaties van Poetin

Ook in Rusland wordt Internationale Vrouwendag uitbundig gevierd. In 1917 leverde het feestgedruis op Vrouwendag vrouwen het recht om te stemmen op. Ondanks de oorlog, gaat de dag ook dit jaar niet ongemerkt voorbij, al krijgt ze wel een propagandistisch kantje. De Russische president Poetin selecteerde een aantal vrouwen die in het leger dienen én vrouwen wiens mannen aan het front vechten. Ze werden door de president gefeliciteerd en krijgen bloemen. 

"Deze dag wordt in veel landen gevierd, maar voor Rusland gaat die toch altijd gepaard met bijzondere warmte en betekenis en met de oprechtste gevoelens", zo sprak de president. "Want de verheven en respectvolle houding tegenover vrouwen en het moederschap is voor ons een onmiskenbare waarde die van generatie op generatie wordt doorgegeven."

BEKIJK - President Poetin deelt bloemen uit aan vrouwen met militaire link

Videospeler inladen...

Internationale Vrouwendag wordt al meer dan 100 jaar gevierd als een feestdag in Rusland. Toch dient de feestdag in het hedendaagse Rusland vooral om traditionele genderrollen te versterken, waarbij vrouwen meestal met bloemen, snoep en felicitaties geprezen worden voor hun vrouwelijkheid.

Chinese vrouwen mochten deze ochtend wat langer slapen, want velen moeten er maar een half dagje werken. Internationale Vrouwendag is geen officiële feestdag in China, maar van veel werkgevers mogen de vrouwelijke werknemers er wel een half dagje tussenuit. Bovendien worden ze in de bloemetjes gezet door hun partners. China viert Internationale Vrouwendag een beetje zoals wij hier Valentijn of Moederdag vieren. 

Toch komt er ook wel wat kritiek. Zo zou de dag, die eigenlijk moet dienen om te strijden voor gelijkheid, in China commercieel uitgebuit worden.

In Pakistan staan er ook heel wat protesten gepland, vooral in de hoofdstad Islamabad. Organisatoren benadrukten dat de protesten vreedzaam zullen verlopen. Vorig jaar dreigden conservatieve groepen in het land om de marsen tegen te houden. 

Dit jaar hebben de Pakistaanse functionarissen de beveiliging opgevoerd om de demonstranten te beschermen. Vrouwen voelen zich in Pakistan erg onveilig. Openbare intimidatie op publieke plaatsen komt er regelmatig voor.

In Sri Lanka is het tot schermutselingen gekomen tussen de oproerpolitiek en demonstranten. Honderden mensen kwamen de straat op en eisen dat de overheid van Sri Lanka de vrouwenrechten in het land beter beschermt. 

Het protest evolueerde al snel naar een bredere aanklacht naar de algemene situatie in het land. Zo wordt Sri lanka nu getroffen door de zwaarste economische crisis in 70 jaar. Het tekort aan dollars bemoeilijkt de import van essentiële goederen.

Midden-Oosten: massahuwelijk en internationaal recht

In Afghanistan zijn ongeveer 20 vrouwen op straat gekomen tijdens een zeldzaam protest. Ze hopen dat de internationale gemeenschap meer kan doen om Afghanen te beschermen. Volgens de Verenigde Naties is Afghanistan "het meest repressieve land ter wereld" als het op vrouwenrechten aankomt. 

Sinds de Taliban er in augustus 2021 aan de macht kwamen, verloren vrouwen en jonge meisjes langzaam maar zeker hun rechten. Autoriteiten sloten vrouwen op in hun huizen en ook voor schoolgaande meisjes werd het bijna onmogelijk om onderwezen te worden. Veel vrouwen moesten ook hun werk opgeven.

In de hoofdstad Kaboel werd vandaag ook een massahuwelijk georganiseerd. Meerdere koppels zijn daar tijdens een gezamenlijke ceremonie in het huwelijksbootje gestapt.

Ceremonie in Kaboel, Afghanistan
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Ook in Iran gaat de dag niet onopgemerkt voorbij. De laatste maanden worden in Iran honderden schoolgaande studentes afgevoerd naar het ziekenhuis met de symptomen van vergiftiging. De jonge meisjes zouden er vermoedelijk vergiftigd worden om te voorkomen dat ze naar school zouden gaan. Verschillende prominente Iraanse en Afghaanse figuren roepen nu op om genderapartheid te bestraffen onder het internationaal recht.

Afrika

Vrouwen zingen en dansen tijdens de viering van Internationale Vrouwendag in het Mobolaji Johnson Stadium in Lagos, Nigeria.

Dansende en zingende vrouwen in Nigeria
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Deze lijst is niet compleet en wordt voortdurend aangevuld. Zag je zelf een interessant nieuwsverhaal uit het buitenland passeren? Laat het ons weten via de knop "laat van je horen".

Meest gelezen