Ladychef Sofie Dumont deelt taart uit in Leuven op Internationale Vrouwendag

Ladychef Sofie Dumont heeft op Internationale Vrouwendag taart uitgedeeld in Leuven. Vzw Femma wil zo de aandacht richten op het onzichtbare werk dat nog voor het merendeel op vrouwelijke schouders terecht komt. Denk daarbij aan onbetaalde arbeid, zoals zorg voor kinderen of ouderen en het huishouden, die vrouwen er vaak bij nemen bovenop een betaalde job. 

Vrouwen besteden 9,5 uur per week meer aan onbetaalde zorg dan mannen. En mannen hebben dus 6 uur per week meer vrije tijd dan vrouwen. Uit deze cijfers van Femma blijkt dat dit een grote invloed heeft op het welzijn van vrouwen. 62% geeft aan dat een fulltime job moeilijk te combineren is met een gezinsleven en vrouwen lopen 30% meer risico op een burn-out dan mannen.

Om deze cijfers onder de aandacht te brengen, deelden Femma en Sofie Dumont vandaag gelijke porties taart uit in Leuven. Want bij taart is die gelijkheid evident en bij onbetaalde arbeid helaas nog niet. 

Als chef leef ik in een mannenwereld en mijn bord ligt dus héél vol
Sofie Dumont, ladychef

Ook Sofie Dumont probeert in haar gezin duidelijke afspraken te maken met haar man zodat niemand teveel lasten moet dragen. Ze probeert dat onzichtbare werk zichtbaar te maken. “Dit gaat eigenlijk over de kaboutertjes, hé. De was of afwas die plots miraculeus gedaan is”, zegt Sofie Dumont. 

Femma wil de porties onbetaald werk gelijker verdelen en heeft daarom concrete voorstellen gedaan.

Meest gelezen