Inspecteur Karen Dewitte van de dienst nabijheidsoverlast
Amaury Michaux

Nieuwe controlemethode moet leefbaarheid in Anderlechtse Kuregemwijk verbeteren

De gemeente Anderlecht heeft een nieuwe controlemethode uitgetest in een deel van de Kuregemwijk. Bedoeling is de algemene leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Allerlei diensten werken nu samen om tot een grondiger aanpak van problemen te komen. 

In zowat 25 straten van de Kuregemwijk heeft de gemeente Anderlecht een nieuwe aanpak uitgetest om overlast te beperken. Er werd gewerkt via de MMM-methode. Dat staat voor: Microlokaal, Multifenomeen en Multidisciplinaire aanpak. Anders gezegd: allerlei diensten werken op een klein grondgebied samen aan een grondige en diepgaande aanpak van allerlei vormen van hinder. 

"Concreet gaan we diverse vormen van overlast aanpakken met een versterkte aanwezigheid van bijvoorbeeld de lokale politie, de preventiedienst, de dienst horeca en de dienst netheid", zegt Anderlechts schepen Elke Roex (Vooruit). "Door ons op een handvol straten per keer te concentreren kunnen we echt in de diepte gaan werken. Zo hebben we alle (veronderstelde) horecazaken in de zone gecontroleerd, om te zien of ze alle toelatingen hadden. Daar bleek veel niet in orde te zijn." 

Zichtbare gevolgen

De buurtbewoners zeggen dat er nog niet veel zichtbare effecten zijn van de actie. Maar schepen Roex vraagt nog wat tijd. "Sommige zaken veranderen ogenschijnlijk niet. Maar daar moet je de effecten op langere termijn afwachten. Andere gevolgen zijn wel meteen zichtbaar. Zo worden bijvoorbeeld sluikstorten nu sneller opgeruimd", verzekert de schepen. 

Dienst nabijheidsoverlast

Inspecteur Karen Dewitte van de politiezone Brussel-Zuid werkt mee aan het MMM-project. Als lid van de dienst nabijheidsoverlast ziet ze veel problemen. "Van wildparkeren tot drugsverkoop op straat. Er is nog werk in de wijk, maar ik zie zeker al verbeteringen. Maar je moet realistisch blijven. Het is iets wat werkt, dat hebben we de afgelopen maanden gemerkt. En het project kan zeker uitgebreid worden naar andere wijken", besluit Dewitte.

Meest gelezen