IOK-directeur Kris Vreys, IOK-voorzitter Johan Leysen en gedeputeerde Kathleen Helsen met een voorbeeld van een tuinstraat
Radio2

IOK en Kempense gemeenten willen meer "tuinstraten" en stimuleren bewoners om voortuinen en opritten te ontharden

Intercommunale IOK en de Kempense gemeenten hebben vandaag het project Tuinstraten gelanceerd. Daarmee willen ze inwoners ertoe aanzetten om samen met de buren hun voortuinen en opritten te ontharden. Dat moet een oplossing zijn voor zowel droogte als wateroverlast en moet ook verkoelend zijn op warme dagen.

De Kempen lijken best een groene streek, maar toch is er heel wat oppervlakte verhard. In Vlaanderen staat de regio volgens het IOK op de 3e plaats van vierkante meters verharding per inwoner. Daar willen IOK en de Kempense gemeenten iets aan doen. Vandaag lanceerden ze daarom het project Tuinstraten. Het is de bedoeling inwoners ertoe aan te zetten om samen met hun buren een tuinstraat te maken van hun straat. Dat kan door klinkers, tegels, beton en asfalt te verwijderen van opritten en voortuinen. Ook waar voetpaden breed genoeg zijn, zouden tegels kunnen weggehaald worden.

"Dat heeft een aantal voordelen", zegt IOK-voorzitter Johan Leysen. "Om te beginnen kan water beter infiltreren in de grond en dat gaat droogte tegen. Ten tweede heeft ontharden in stadscentra en woonkernen een verkoelend effect. Ook wateroverlast wordt dikwijls veroorzaakt door te veel verharding. Dat is dus al een derde voordeel, als we dat tegen kunnen gaan.  Een groene straat ziet er ook mooier uit. Tot slot roepen we mensen op om hun straat samen met de buren aan te pakken. Het gaat dus om een verbindend initiatief, wat volgens mij toch nog een vijfde voordeel is."

Buren die aan de slag willen gaan, kunnen mogelijk ook rekenen op professioneel advies. "Er is begeleiding voorzien om het project in goede banen te leiden. Tot 4 mei kunnen mensen zich kandidaat stellen en dan gaan we een aantal projecten selecteren."

Meer informatie vind je op deze website van Kempen 2030.

Meest gelezen