Zo zouden de zonnepanelen in de toekomst op zee kunnen geïnstalleerd worden.
Jan De Nul, Tractebel en DEME

Zonnepanelen op zee komen dichterbij: testinstallatie deze zomer voor kust Oostende

Deze zomer gaan drie bedrijven voor de kust van Oostende een testinstallatie bouwen voor zonnepanelen op zee. Ze willen op die manier onderzoeken hoe je zonnepanelen het best beschermt tegen de zware omstandigheden op zee. Volgens de bedrijven moet het op korte termijn mogelijk zijn om echt zonnepanelen op zee te installeren. 

Zonnepanelen op de Noordzee zijn nog altijd toekomstmuziek. Ze werden al vaak aangekondigd, maar tot op vandaag zijn er geen zonnepanelen te vinden voor onze kust. Als het aan de Belgische partners Jan De Nul, Tractebel en DEME ligt, worden zonnepanelen op zee op korte termijn realiteit.

De drie bedrijven gaan daarom in de zomer een testinstallatie bouwen voor de kust van Oostende. Vier jaar geleden begonnen de partners, in samenwerking met Universiteit Gent, met het onderzoeksproject om de technologie te ontwikkelen om zonnepanelen bestand te maken tegen de golven en het zoute zeewater. Na het onderzoek in het labo volgt de test op zee. 

"We hadden twee keuzes: de zonnepanelen aanpassen zodat ze zeewater kunnen tolereren of ervoor zorgen dat ze zo weinig mogelijk in contact komen met het zeewater", legt Tine Boon van Tractebel uit. "Wij gingen voor het tweede scenario met onze SEAVOLT-technologie. We hebben een vlotter ontworpen met een platform dat boven het water uitkomt. Daardoor zouden het zout en het zeeklimaat geen rol mogen spelen."

Groene energie in meren en woestijnen

De bedrijven zijn enthousiast dat de testfase een tussenstap is en dat de zonnepanelen op zee er zeker zullen komen. "Op basis van de technologie en het onderzoek zijn wij zeker dat het gaat lukken om zonnepanelen op zee te installeren. Een termijn kunnen we daar niet op plakken, maar het zal eerder kort zijn. In eerste instantie zouden de panelen bij de windmolenparken op zee kunnen geplaatst worden omdat de infrastructuur daar voorhanden is, maar in principe is het overal in de zee mogelijk."

Nu liggen al zonnepanelen op meren en waterreservoirs. Daar gaan de golven maar tot twee meter hoog, dus het zijn andere condities, maar ook die technologie is uit het niets op gigawattschaal uitgebouwd. Ook woestijnen zijn niet vriendelijk voor zonnepanelen, maar ook daar liggen er al. Het is dus wel degelijk mogelijk", maakt Boon zich sterk.

Meest gelezen