Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Biden maakt begroting bekend: recordbedrag voor defensie en hogere belastingen voor allerrijksten

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn begrotingsplannen voor de komende jaren voorgesteld. Hij wil een pak meer uitgeven. Om dat te kunnen, zal hij de belastingen verhogen voor de hoogste inkomens. 

"Te veel mensen zijn achtergelaten en behandeld alsof ze onzichtbaar zijn." Zo sprak de Amerikaanse president Joe Biden zijn volk toe terwijl hij zijn begrotingsplannen bekendmaakte. "Nu niet meer. Ik beloof dat ik jullie zie. Mijn begroting gaat over investeren in heel de VS."

"De megabegroting van Biden bedraagt bijna zevenduizend miljard dollar en lijkt de blauwdruk voor de plannen die hij wil realiseren in een tweede ambtstermijn", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

BEKIJK - "Weet je hoeveel belastingen miljardairs gemiddeld betalen? Drie procent. D-r-i-e procent”:

Videospeler inladen...

"Voor defensie wordt een recordbedrag van 834 miljard dollar uitgetrokken", zegt Soenens. "Maar heel veel geld gaat ook naar steun voor Amerikaanse gezinnen. Onder andere naar kinderopvang, kleuteronderwijs, kinderbijslag voor armere families, huursubsidies en lagere medicijnprijzen."

"Om zijn dure plannen te betalen wil Biden hogere belastingen voor miljardairs, hogere taksen voor multinationals, hogere bedrijfsvoorheffing en een minimumbelasting van 25 procent voor de hoogste inkomens. Allicht zal Bidens begroting op heftig verzet stuiten bij de Republikeinen die zijn plannen maar niets vinden."

Meest gelezen