Rodaina, Sharmine en Abdullah leren Nederlands en volgen een opleiding secundair onderwijs
Radio2

CVO Vitant in Antwerpen viert 5 jaar Opstap: Nederlands én middelbaar diploma voor jongvolwassen, anderstalige nieuwkomers

Het provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Vitant viert vandaag 5 jaar Opstap. Dat is een programma voor jongvolwassen, anderstalige nieuwkomers. Ze leren er niet alleen Nederlands, maar kunnen ook een diploma middelbaar onderwijs halen.

Van buitenlanders die hier komen wonen, wordt verwacht dat ze Nederlands leren. Minderjarigen krijgen die kans op school in zogeheten OKAN-klassen. Volwassenen kunnen lessen Nederlands volgen in het volwassenenonderwijs. CVO Vitant geeft volwassenen sinds 5 jaar de kans om naast Nederlands ook meteen een middelbare opleiding te volgen. 

Leeftijdgenoten

"Onze cursisten zijn 18 en ouder. Als ze gewoon naar de middelbare school zouden gaan, komen ze in een derde of vierde jaar terecht tussen veel jongere leerlingen. Dikwijls komen ze daar ook niet in de richting van hun keuze terecht en vallen ze ontmoedigd uit", zegt Annemie Baeyens, opleidingscoördinator bij CVO Vitant. 

"Bij ons zitten ze tussen leeftijdsgenoten en kunnen ze min of meer de richting volgen die ze willen. Zo geven we onder meer administratieve opleidingen, transport en logistiek medewerker en boekhouden, wat heel populair is. Maar een echte meerwaarde bij ons is ASO. Die opleiding is voor hen in het reguliere onderwijs dikwijls niet haalbaar, omdat hun Nederlands nog niet goed genoeg is."

Met een diploma ASO kunnen ze later ook verder studeren. Dat is alvast wat Abdullah Alissa van plan is. Hij is 19, komt uit Syrië en kwam 2 jaar geleden in België terecht. Tot dan kon hij amper naar school gaan. "Ik wil economie gaan studeren. Ik zou heel graag manager worden bij een bank. Politiek interesseert me ook, dus misschien word ik ook wel politicus. Nu heb ik 1 jaar gestudeerd bij CVO Vitant en mijn opleiding duurt nog 2 jaar."

Ook de Spaanse Rodaina Booyfonassen (19) duikt graag in de cijfers. "Ik volg nu de opleiding boekhoudkundig assistent en wil graag boekhouder worden. Misschien start ik later zelf wel een bedrijf. Nederlands leren en spreken is wel moeilijk. In het Spaans komt de uitspraak overeen met hoe het geschreven is. Dat is niet zo in het Nederlands. Maar ik vind het belangrijk om het goed te leren."

Sharmine Cassiman (18) heeft een Belgische vader en een Maleisische moeder. Ze woont nu 2 jaar in België. "Ik wil evenementen organiseren later, concerten en feesten", vertelt ze. En ze denkt meteen groot: "Ja, Tomorrowland!"

De afgelopen 5 jaar schreven al 220 studenten zich in voor het Opstap-programma. Ze vertegenwoordigden 40 verschillende nationaliteiten gaande van Burundees, Bulgaars, Kameroens, Spaans, Soedanees... Opstap duurt 2 tot 4 jaar afhankelijk van de opleiding die ze kiezen. 

Meest gelezen