© Nathan Dobbelaere

Hoe Goldband het gat in de markt vond: drie redenen waarom uitverkochte Lotto Arena's maar het begin zijn

Drie ex-stukadoors uit Den Haag breken door met grappige, dansbare muziek in het Nederlands: dit is geen Hollandermop, wel het verhaal achter Goldband. Vrijdag en zaterdag staat de Nederlandse groep in een uitverkochte Lotto Arena. Deze zomer is Goldband headliner op vele festivals. Drie redenen waarom de Nederlanders populair zijn en hun succes nog kan groeien.

Enkele cijfers: de eerste Lotto Arena - goed voor ongeveer 7.000 tickets - was in enkele minuten uitverkocht, een tweede binnen het kwartier. Op de wachtlijst staan volgens Live Nation “duizenden mensen”. Via Ticketswap hopen nog eens duizenden mensen een ticket voor Goldband te bemachtigen. 

Op Spotify loopt het aantal streams in de miljoenen, met twee uitschieters: doorbraakhit “Noodgeval” is bijna 40 miljoen keer gestreamd, laatste single “Stiekem”, een samenwerking met zangeres Maan (de vriendin van Goldband-zanger Karel) piekt boven de 28 miljoen. En dan de prijzen: “beste Nederlandse act” op de MTV Awards 2022, 3 Edisons deze week – dat zijn Nederlandse MIA’s -  en begin dit jaar de Popprijs, één van de meest prestigieuze muziekprijzen in Nederland. 

Niet slecht voor Karel Gerlach, Milo Driessen, Boaz Kok en producer en gitarist Wieger Hoogendorp, die Goldband in 2019 hebben opgericht. De bonte bende doet alles met een knipoog, te beginnen bij de keuze van hun groepsnaam. Goldband – spreek uit als “plakband” - is een gipsmerk: een verwijzing naar hun vorige job als stukadoors in de bouwsector. Na de release van debuutplaat “Betaalbare romantiek” in 2021 is het wachten tot Goldband zich na alle lockdowns en coronabeperkingen live kan tonen. Hun geduld wordt beloond: De Grote Doorbraak is een feit.

BEKIJK - "Noodgeval", het bekendste nummer van Goldband:

1) Nederlands boven

Na vele magere jaren is Nederlandstalige muziek weer populair. Goldband past perfect in de hype van het moment, maar brengt wel iets unieks. Ze maken Nederlandstalige popmuziek, waar zowel scheurende gitaren, jaren 80-invloeden als jaren 90-beats in te horen zijn. En dan is er hun podiumact: een samenraapsel van vrolijke dansjes, trashy outfits, muzikale solo’s en een decor van stellingen en ladders. (opnieuw als knipoog naar de bouwsector).

“In Vlaanderen maakt niemand dat soort hippe Nederlandstalige popmuziek: tegelijk kwalitatief en ongegêneerd sfeervol, met invloeden uit rock én dance. Vooral de humor speelt Goldband maximaal uit en die maakt het verschil”, zegt muziekexpert Sam Jaspers, die de popmuziek in ons land volgt en jarenlang de Ultratop samenstelde. 

De humor maakt bij Goldband het verschil

Sam Jaspers, expert popmuziek en jarenlang samensteller van de Ultratop

“Bazart heeft ook meezingers en een breed publiek waarvoor ze live veel sfeer brengen, maar hun muziek en imago zijn serieuzer. Regi scoort met zijn Nederlandstalige dance bij een groot publiek, maar klinkt heel anders. Nederland heeft daar een andere traditie in, met bvb. Opposites of De Jeugd van Tegenwoordig, al combineren zij hun popnummers vooral met hiphop."

“Teksten meebrullen in het Nederlands is altijd geestig voor een publiek. Het unieke is dat Goldband alles tegelijk meent en niet meent, waardoor je je cool voelt als je naar hun muziek luistert”, vindt Fien Germijns van Studio Brussel.

“Goldband leek eerst een vorm van satire op popmuziek te brengen, maar nu het aanslaat, nemen ze het serieus. Al mag er altijd gelachen worden en staat geen enkele Vlaamse artiest zo op het podium. Ik zie gelijkenissen met De Jeugd van Tegenwoordig qua sfeer, maar Goldband is veel melodieuzer. Hun nummers zitten steengoed in elkaar, terwijl De Jeugd vooral teksten dropt om een publiek mee op te zwepen.”

2) Opvallende liveshows na Het Momentum

Timing is alles, zeker in de muziekwereld. Goldband speelt perfect in op de knaldrang na alle lockdowns. De Nederlanders worden dé revelatie van de festivalzomer van 2022. Ze staan als eerste ooit in dezelfde zomer op Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop. Daar vallen ze op met entertainende en energieke shows. De onfortuinlijke sprong van Boaz Kok van het hoofdpodium op Rock Werchter levert hem niet enkel een gebroken hielbeen op. Goldband krijgt als groep ook extra persaandacht, omdat Kok het als bij wonder letterlijk uitzingt tot het einde van de show.

Blijven zingen na zijn valpartij, met de hulpdiensten rond zijn gebroken hiel: dat is wat Boaz Kok van Goldband deed op Rock Werchter 2022.

“Die Werchtershow: zó zot qua sfeer en vrij ongezien op de vroege middag. Daarmee hebben ze echt hun visitekaartje afgeleverd”, zegt Fien Germijns, die Goldband aankondigde op de Main Stage van Rock Werchter. “Je kan onmogelijk naar Goldband kijken met gekruiste armen. Je ontkomt niét aan hun energie. Zo hebben ze een snaar geraakt: eerst bij de jongere jeugd, via de festivals. Daarna is de vonk overgesprongen naar andere generaties. Ouders en kinderen zijn nu samen fan, en het breidt zich nog verder uit.”

Je ontkomt niet aan de live-energie van Goldband. Je kan niet naar hun show kijken met gekruiste armen

Fien Germijns (Studio Brussel)

Ook komende zomer speelt Goldband veel festivals: CORE, Werchter Boutique, Rock Zottegem, Cactus, Suikerrock en de Lokerse Feesten zijn al bevestigd. Organisatoren zien in Goldband dé ambiancemakers en publiekstrekkers van het moment.

“Ik heb Goldband gezien op Rock Werchter. Hoe het publiek daar reageerde: dan heb je te maken met een fenomeen”, zegt Peter Daeninck, programmator van de Lokerse Feesten. “Voor al hun shows is er een lange wachtlijst,dus de vraag is gigantisch. Ze hebben de gouden formule om verschillende generaties te boeien, en dat is voor een stadsfestival als de Lokerse Feesten belangrijk.”

“Voor Cactus Festival zoeken we naar een mix van artiesten voor een breed publiek, en acts die specifiek muziekliefhebbers aanspreken. Goldband past perfect in die eerste categorie”, zegt programmator Patrick Keirsebilck. “En Cactus is naast een festival ook een zomers evenement, waar beleving en amusement belangrijk zijn: ook op dat vlak past Goldband goed bij ons.”

Goldbandzanger Milo Driessen tussen het publiek op Rock Werchter 2022

3) Makkelijke nummers vs. imago met een randje

Maar: alles staat of valt natuurlijk met de muziek zelf. Met teksten over drugs (“Witte was”) en feestgedruis (“De langste nacht”), afgewisseld met een ode aan een overleden ouder ("Dit is voor jou") zijn de vlotte popnummers van Goldband gemaakt voor een breed publiek. Op de radio is er bijna geen ontsnappen aan, want de Nederlanders worden op alle grote zenders gedraaid, van Radio 2 over MNM en Studio Brussel tot Qmusic. 

“Zeker “Noodgeval” is catchy, dansbaar, grappig en makkelijk meezingbaar. Bijna alle Goldbandnummers zijn tot nu sterk, omdat ze populaire elementen uit de jaren 80 en 90 slim hergebruiken. Het is niet verrassend dat veel mensen dit leuk vinden: het klinkt ook gewoon goed”, zegt muziekexpert Sam Jaspers. 

De puzzel van hun muziek en imago klopt op een geniale manier bij Goldband

Fien Germijns (Studio Brussel)

Tegenover hun vlotte muziek staat een stoer imago, dat niet helemaal onbesproken is. Begin dit jaar was er een relletje rond zanger Milo, die tijdens een show op het podium coke had gesnoven. Iets waarvoor hij zich achteraf verontschuldigde. “Hun albumverkoop en streams piekten nog extra na dat relletje. Mensen liggen niet wakker van dat soort incidenten. Ik zie dus zeker niet direct sleet op hun populariteit", aldus Jaspers.

“Ik heb geen glazen bol, maar Goldband heeft een interessant imago: ze doen graag iets overwachts en vervelen dus geen seconde. Ze schakelen continu van stoer naar lief, met een vleugje boysband hier en daar. Dankzij hun tijdloze humor kunnen ze nog een tijdje mee”, vindt Fien Germijns (Studio Brussel). 

“De puzzel van hun imago en muziek klopt op een geniale manier. Zeker als je weet dat enkele groepsleden muziek hebben gestudeerd, en maar al te goed weten hoe je een popnummer maakt. Ik heb het gevoel dat Goldband een generatie aan het beïnvloeden is, die over 20 jaar nog altijd mee is, zoals bij de Jeugd van Tegenwoordig het geval is.”

Meest gelezen