Google Streetview

Druiven en frambozen plukken onder Mechelse kathedraal: Greenpeace sponsort stadsnatuur

Milieuorganisatie Greenpeace geeft 25.000 euro aan een project dat de pleintjes rond de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen wil vergroenen met eetbare vruchten en kruiden. Verschillende verenigingen willen de kasseien en hagen rond de kathedraal vervangen door groene oases met onder andere druiven, frambozen en appels.

In Mechelen kan je binnenkort fruit en kruiden plukken onder de Sint-Romboutskathedraal. Greenpeace geeft 25.000 euro aan het project 'Groene Voeten'. Dat is een initiatief van natuurorganisatie Natuurpunt in samenwerking met ecovereniging Velt, burgerbeweging Klimaan, samentuinorganisatie Citamine en het veganistische restaurant Funky Jungle. Het geld komt van dwangsommen die de Vlaamse overheid heeft betaald omdat ze de Europese regels over luchtvervuiling niet respecteert.

"We willen iedereen laten meegenieten van het project", zegt initiatiefnemer Nils Iwens van Natuurpunt op Radio 2. "Daarom zouden we graag kruiden en fruit zoals frambozen, bramen of druiven planten vlak bij de horecaterrassen. Zo kunnen de horecazaken daarmee koken. Of kunnen mensen die op het terras zitten al eens een appeltje plukken." 

Eerste fase nog dit jaar

Het Mechelse stadsbestuur heeft oren naar het project en sprong een tijd geleden mee op de kar. Voor schepen van Natuur- en groenontwikkeling, Patrick Princen (Groen) past 'Groene Voeten' in een groter plan voor de vergroening van het plein rond de kathedraal. "We willen vooral een groter stuk ontharden. De hagen die er nu staan nodigen niet uit om daar aanwezig te zijn en de natuur is niet biodivers genoeg. Er moet meer plaats komen voor groen én voor de horeca", klinkt het. "De bomen die er al staan, willen we zoveel mogelijk behouden."

De eerste fase van het project moet nog dit jaar rond zijn. Dan wordt de kant in de buurt van het postkantoor aangepakt. Mechelen maakt daarvoor alvast 150.000 euro vrij. "Er ligt een duidelijk conceptplan op tafel. Nu er extra subsidies zijn van Greenpeace gaan we samen bekijken hoe we die het best kunnen gebruiken", aldus de schepen.

De horecazaken kunnen met de vruchten en kruiden koken. Of mensen die op een terrasje zitten, kunnen al eens een appeltje plukken

Nils Iwens, initiatiefnemer Groene Voeten

Hemelwater van de kathedraal

Het stadsbestuur onderzoekt ook hoe ze het regenwater dat op de daken van de kathedraal terecht komt, beter kan opvangen en gebruiken. "Er is al een ondergronds systeem om het water op te vangen. We willen bekijken hoe we dat water ook kunnen gebruiken voor de nieuwe aanplantingen", legt Princen uit. "Aan de linkerkant van de kathedraal willen we ook onderzoeken of we met grote regenwaterputten kunnen werken om al het extra regenwater dat van de kathedraal komt op te vangen."

Nils Iwens vindt het vooral belangrijk dat de buurt rond de Sint-Romboutstoren groener en onthard wordt. "Zodat het water beter kan doorsijpelen in de grond. Zo'n 25 procent van al onze planten- en diersoorten zijn met uitsterven bedreigd. Dat is gigantisch, dus we hebben er alle baat bij om voor meer natuur te zorgen. Zeker in de stadskern", aldus nog Nils van Natuurpunt.

Groene Voeten

Meest gelezen