radio2

Huishoudhulpen van Het Poetsbureau voeren actie voor correct loon aan gerechtsgebouw Hasselt

Aan het gerechtsgebouw in Hasselt hebben zo'n 30 huishoudhulpen van Het Poetsbureau samen met de vakbonden actie gevoerd voor een correct loon. Volgens de vakbonden heeft Het Poetsbureau, met hoofdzetel in Beringen, een bedrag van meer dan 40 miljoen euro niet uitgekeerd aan de werknemers, wat wel zou moeten. CEO Jo Mellemans ontkent dat en benadrukt dat dezelfde uurlonen gehanteerd worden als bij sectorgenoten.

"We hebben al onze emmers, borstels en doeken bijeengepakt en actieborden gemaakt om ons standpunt duidelijk te maken aan de arbeidsrechtbank in Hasselt. Wij willen gehoord worden en krijgen waar we recht op hebben", zegt Mieke Vanhove, huishoudhulp bij het Poetsbureau. Samen met 30 andere huishoudhulpen en de vakbonden legde ze een verzoekschrift neer bij de arbeidsrechtbank in Hasselt.

"Het Poetsbureau heeft de verplichte minimumlonen niet betaald. Wij vragen dat dat alsnog gebeurt voor deze 30 huishoudhulpen, zodat ze het loon krijgen waar ze recht op hebben," zegt Kris Vanautgaerden van ACV. "Daarom dienen wij een verzoekschrift in bij de arbeidsrechtbank. Er is misbruik gemaakt van RSZ-middelen. Er is onterecht arbeidsduurvermindering doorgevoerd zonder correct loon. Het Poetsbureau heeft de gekregen middelen voor de arbeidsvermindering niet gebruikt om de lonen te verhogen, zoals normaal de bedoeling is, maar voor dividenden aan hun eigen aandeelhouders."

radio2

40 miljoen euro

Volgens Vanautgaerden gaat het over een bedrag van meer dan 40 miljoen euro dat niet uitgekeerd is aan de werknemers. "Wij wachten al 2 jaar op dat geld", zegt huishoudhulp Mieke. "Van 2021 tot 2022 liep ik ongeveer 102 euro bruto mis op een maandloon van 1.078 euro doordat de lonen niet aangepast waren. Als ik fulltime werkte, zou dat rond de 178 euro per maand zijn. Nu is dat geld naar de werkgever in plaats van naar ons."

"Deze mensen werken enorm hard", benadrukt Miek Versavel van ACLVB. "Het zijn bijzonder moeilijke en zware werkomstandigheden. Ze verdienen het echt wel om het minimumloon te krijgen. Het gaat vaak over kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld alleenstaande moeders die dat geld heel erg nodig hebben en verdienen." 

Constructief overleg

"De kritiek van de vakbonden verwondert ons", reageert CEO van Het Poetsbureau Jo Mellemans. "We hebben dezelfde uurlonen als onze sectorgenoten en gaan zelfs verder als het gaat over extralegale voordelen. In tegenstelling tot wat de vakbonden beweren, is er al vele jaren geen dividenduitkering gebeurd naar private aandeelhouders. Ontvangen winsten via zo'n uitkering worden geïnvesteerd in de groep. Het aantrekken en behouden van talent via een aantrekkelijk loonbeleid is cruciaal voor ons, net als goede arbeidsomstandigheden." Mellemans benadrukt dat hij openstaat voor constructief overleg.

Miek Vanhove, huishoudhulp bij Het Poetsbureau, hield een korte toespraak tijdens de actie aan het gerechtsgebouw in Hasselt.
radio2

Meest gelezen