Politie voert huiszoeking uit in Waals Parlement in onderzoek naar griffier

In het Waals Parlement voeren tientallen leden van de gerechtelijke politie in aanwezigheid van een Naamse onderzoeksrechter sinds 8 uur een huiszoeking uit. Dat bevestigt parlementsvoorzitter André Frédéric. 

"Alles wat ik momenteel kan zeggen, is dat dit geen verrassing is", reageert parlementsvoorzitter André Frédéric. "Er loopt een gerechtelijk onderzoek en deze huiszoeking maakt daar deel van uit." Verder beklemtoont hij "de volledige medewerking van het parlement."

Volgens de Franstalige krant Le Soir is het gerecht vooral geïnteresseerd in de omstandigheden waarin griffier Frédéric Janssens de Brusselse onderneming Synapsis geselecteerd had om de informatica van het parlement te vernieuwen. 

Een bestuurder van de onderneming zou voordien als consultant gewerkt hebben en een kopie van de software, die aangepast moest worden, in zijn bezit gekregen hebben voordat de aanbesteding werd uitgeschreven.

Eind november was het oude Bureau onder leiding van Jean-Claude Marcourt (PS) met dit dossier naar het parket van Namen gestapt, dat het overmaakte aan een onderzoeksrechter.

Daarnaast is het gerecht ook geïnteresseerd in de uit de hand gelopen budgetten voor de voetgangerstunnel tussen de parking en het parlement en voor het huis van parlementsleden. Beide projecten stonden onder toezicht van griffier Frédéric Janssens. Die zag begin deze week zijn schorsing met een half jaar verlengd.

Wie is Frédéric Janssens? Waarom loopt er een onderzoek tegen hem?

Frédéric Janssens, de griffier van het Waals Parlement, is al sinds september geschorst voor een hele reeks mistoestanden die Le Soir en RTBF onthulden. De griffier zou een toxische werksfeer gecreëerd hebben: permanente druk, beledigingen en vernederingen. Een angst- en zwijgcultuur was het gevolg. 

Hij zou ook onverantwoordelijk zijn omgegaan met de budgetten van het Parlement. De renovatie van een van de Parlementsgebouwen zou bijvoorbeeld drie keer duurder zijn uitgedraaid dan oorspronkelijk begroot. 

Daarbovenop kwam een duur snoepreisje in Dubai. Dat viel tijdens de Wereldexpo in Dubai, waar een "Wallonie-Bruxelles"-week gehouden werd, maar uit interne nota blijkt dat er riante bedragen werden uitgegeven aan vliegtickets en maaltijden.

Meest gelezen