KRC Genk gaat supporters zondag voor de topmatch tegen Union sensibiliseren voor darmkankertest

Racing Genk gaat zondag zijn supporters sensibiliseren voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dat gebeurt met een flyer-actie. Want vroege detectie is belangrijk om darmkanker te kunnen genezen. Ook de volgende maanden worden supporters gesensibiliseerd voor bevolkingsonderzoeken naar kanker. KRC Genk werkt daarvoor samen met het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO).  

"Wij zijn met het Centrum voor Kankeropsporing een samenwerking aangegaan om onze supporters te sensibiliseren voor kankeronderzoek, onder meer voor de darmkankertest", vertelt Niel Janssen van KRC Genk. "Zondag zal ons stadion bomvol zitten voor de wedstrijd tegen Union, dus dat is het ideale moment om onze supporters daarover aan te spreken."

Racing Genk heeft ook via haar FRZA! Foundation contact met bevolkingsgroepen die voor het Centrum voor Kankeropsporing soms moeilijker te bereiken zijn. "Het gaat dan om ons Senior Army, het KRC Genk United Team en onze fietsschool", vertelt Niel Janssen. "Wij organiseren regelmatig activiteiten voor deze mensen en daar kunnen wij hen makkelijk informeren over alle mogelijke bevolkingsonderzoeken naar kanker."

Erik Gerits en Wouter Vrancken gezichten van sensibiliseringsactie

Bekende stafleden van Genk zoals algemeen directeur Erik Gerits, hoofdtrainer Wouter Vrancken, en hulptrainers Guy Martens en Domenico Oliveiri, worden het gezicht van de actie. Dat is geen toeval, want zij vallen zelf binnen de leeftijdscategorie van het bevolkingsonderzoek.

"In Genk nam in 2021 slechts 50 % van de vrouwen tussen 50 en 74 jaar deel aan de darmkankertest, dat is minder dan het Vlaamse gemiddelde

Vorig jaar ontvingen meer dan 850.000 mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar een gratis stoelgangtest dankzij het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. 75% van de kankers die daardoor gevonden worden zijn nog in een vroegtijdig stadium. Dat beperkt de behandeling tot een minimum en de kans op genezing wordt daardoor gevoelig hoger. Ter vergelijking: bij niet-deelnemers aan dit bevolkingsonderzoek die toch geconfronteerd worden met dikkedarmkanker is dat slechts 35%. Toch ging in gans Vlaanderen maar 52,5% in op de gratis stoelgangtest van het CvKO. Voor Genk was dit zelfs nog minder, met 50% (cijfers voor 2021).

Maart is de internationale maand tegen darmkanker. Maar Racing Genk wil ook de rest van het jaar haar supporters sensibiliseren voor kankeronderzoeken. 

Meest gelezen