(c) Canisha vzw Lokeren

Lokerse vzw zoekt gastgezinnen voor puppy's die assistentiehond moeten worden

De Lokerse vzw Canisha zoekt gastgezinnen voor puppy's die opgeleid worden tot assistentiehond. Dat is een hond die iemand met een beperking kan helpen op allerlei vlakken. De vzw koopt puppy's aan, maar heeft zelf geen kennels en brengt de honden onder bij gezinnen. Maar omdat er te weinig gastgezinnen zijn, moet de aankoop van nieuwe puppy's uitgesteld worden.

Een puppy opleiden tot assistentiehond vraagt een inspanning. De vzw Canisha zoekt dan ook gezinnen die zich anderhalf jaar willen engageren om tijd in de hond te steken. Ze moeten om te beginnen graag honden zien, en mensen willen helpen, maar het is meer dan dat, zegt Marc van Gelder van Canisha: "Ze moeten tijd hebben om dagelijks in totaal een uur echt met de hond bezig te zijn en om met de hond heen en weer naar Lokeren te komen om hem les te laten volgen."

De hond verblijft 18 maanden bij een gastgezin. "De hond mag maar maximaal 4 uur per dag alleen zijn. Na die periode nemen de trainers van Canisha de hond over voor de 'eindafwerking' die tussen de 2 en 5 maanden duurt."

Kosten

Een hond brengt kosten met zich mee en Canisha is een vzw, "we krijgen geen subsidies van de overheid en zijn afhankelijk van giften, we kunnen de gastgezinnen dus niet betalen voor hun werk." Maar de gezinnen moeten niet alle kosten dragen: "De hond is onze eigendom, we vergoeden de medische kosten bij de dierenarts en zorgen voor het eten." Maar bijvoorbeeld kosten om heen en weer naar Lokeren te rijden betaalt de vzw niet.

Honden die niet slagen voor opleiding

De vzw koopt per jaar tussen de 4 en de 8 honden aan, daarvan wordt ongeveer de helft assistentiehond. De honden die niet slagen voor de opleiding worden ingezet als emotionele zorghond in rusthuizen, bij politie of jeugdzorg.

Meest gelezen