Nierspecialisten nemen urinestaal van Manneken Pis om aandacht te vragen voor nierproblemen

Nierspecialisten hebben op Wereldnierdag een actie gehouden in Brussel om aandacht te vragen voor nierproblemen, door een urinestaal van Manneken Pis te screenen. Wereldwijd heeft één op tien mensen namelijk een vorm van nierbeschadiging zonder het zelf te weten. De artsen roepen dan ook om je regelmatig te laten screenen door een specialist. 

"Manneken Pis heeft vandaag getoond aan de Belgen hoe gemakkelijk zo'n screening eigenlijk is", vertelt nierspecialist Elien Mahieu. Zij en collega Gert Meeus hebben vandaag symbolisch een urinestaaltje afgenomen bij Manneken Pis en dat gescreend. "Het gaat bij hem nu wel om water natuurlijk", lacht Meeus.

Met de actie willen de twee specialisten aandacht vestigen op nierproblemen. Veel mensen hebben een vorm van nierbeschadiging zonder het zelf te weten. "Een verminderde nierwerking doet geen pijn maar veroorzaakt wel allerhande andere klachten, zoals bijvoorbeeld hartklachten. Het duurt dus vaak lang voordat je die problemen linkt aan een slecht werkende nier. We willen dus iedereen oproepen om zich te laten testen."

Een échte screening is dan ook gemakkelijk en snel, beloven ze. "Je kan een urinestaaltje laten afnemen en dat bij de huisarts binnenbrengen en die dat kan heel snel onderzoeken."

Meest gelezen