Gemeentepersoneel bekijkt de schade aan een appartementsgebouw in Kiev.
AFP or licensors

Verschillende doden en stroomuitval in Oekraïne na massale Russische raketaanvallen

Rusland heeft de voorbije nacht een nieuwe grootschalige raketaanval op Oekraïne gelanceerd. In tien regio's werd energie-infrastructuur onder vuur genomen, maar er werden ook appartementsgebouwen geraakt. Verschillende mensen zijn om het leven gekomen, onder meer in Cherson, maar ook in Lviv, in het westen van het land. Het was de grootste Russische raketaanval op Oekraïne in weken.  

Afgelopen nacht werden Oekraïners over het hele land opgeschrikt door explosies. Het was de grootste Russische raketaanval in drie weken, waarbij meer dan tachtig raketten en acht drones afgevuurd werden op tien gebieden. Onder meer de regio Charkiv, de hoofdstad Kiev en de havenstad Odessa werden getroffen, maar ook Lviv in het westen van het land, bij de grens met Polen. 

In de regio Lviv vielen in het stadje Zolotsjiv vijf doden, nadat een raket was ingeslagen op een woonwijk. "Er kunnen nog meer mensen onder het puin liggen", zegt de gouverneur van Lviv, Maksym Kozytsky, op Telegram. Ook in de stad Dnipro viel al zeker een dode. In Cherson, in het zuiden van het land, zijn drie mensen om het leven gekomen.

BEKIJK - "Het is natuurlijk angstaanjagend, maar ik voel enkel woede", voor inwoners van Kiev is de oorlog nooit veraf:

Videospeler inladen...

In Kiev zijn twee gewonden naar het ziekenhuis gebracht, na een raketinslag bij een woongebouw. Dat zegt burgemeester Vitali Klitschko op Telegram. Daarbij zouden ook enkele wagens in brand zijn gevlogen.

AFP or licensors

Volgens het Russische ministerie van Defensie was de "grootschalige Russische aanval" een vergeldingsactie voor wat het "een terroristische aanval" noemde in de Russische provincie Brjansk. Vorige week zei het Kremlin dat "Oekraïense saboteurs" de grensregio waren binnengevallen, volgens Oekraïne ging het om een aanval die door Rusland in scène was gezet.   

Kerncentrale

Opnieuw leken de energiefaciliteiten het doelwit. In Odessa, Charkiv en Kiev zijn stroomonderbrekingen gemeld.

Volgens het Oekraïense energiebedrijf Energoatom levert ook de kerncentrale van Zaporizja geen stroom meer. Het is de zesde keer dat de grootste kerncentrale van Europa moet overschakelen op noodstroomvoorziening met dieselgeneratoren. "De centrale is voor de zesde keer tijdens de bezetting spanningsloos gemaakt en op black-outmodus ingeschakeld", zegt aldus Energoatom. 

Kerncentrales zijn afhankelijk van een betrouwbare stroomvoorziening om veilig te kunnen werken. Met de huidige twintig noodgeneratoren kan de centrale een tweetal weken blijven draaien. De stroomtoevoer is intussen hersteld.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) waarschuwt dat "er met vuur wordt gespeeld". IAEA-topman Rafael Grossi vraagt opnieuw dat er dringend een veiligheidszone rond de kerncentrale wordt ingesteld. 

BEKIJK - Rookpluimen die van een thermische centrale in Kiev komen:

Kruisraketten onderschept

Oekraïne zou 34 kruisraketten en twaalf drones hebben vernietigd. Dat zegt de Oekraïense luchtmacht in een verklaring. Zes van de 81 Russische raketten zouden supersonische Kinzhal-raketten zijn. Die kan het Oekraïense leger niet onderscheppen, liet de luchtmacht nog weten.

De raketaanval komt een dag nadat de Russische Wagnergroep controle had opgeëist over het oostelijke deel van de stad Bachmoet. Volgens het Amerikaanse onderzoeksinstituut Institute for the Study of War lijkt het erop dat die claim klopt, maar Oekraïne zelf heeft dat nog niet bevestigd. In het oostelijke stadje woedt een van de hevigste veldslagen van de oorlog.

Meest gelezen