Renovatie Mini-Europa tijdens wintersluiting

Oekraïne krijgt permanente plaats in Mini-Europa in Brussel

In het miniaturenpark Mini-Europa in Brussel worden de laatste voorbereidingen gedaan voor de heropening na het winterseizoen. Verschillende miniatuurgebouwen zijn gerenoveerd of opnieuw geschilderd. En de tijdelijke attractie die er vorig jaar gezet werd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, zal een permanente plaats krijgen, ook al behoort Oekraïne niet tot de Europese Unie. 

Op zaterdag 11 maart gaat Mini-Europa opnieuw open want het winterseizoen is afgelopen. De voorbije maanden werden verschillende miniatuurgebouwen gerenoveerd. "We hebben bijvoorbeeld de Beurs van Kopenhagen aangepakt", vertelt Vinciane Meeus. "Er zijn 500 uren aan renovatie in gekropen om scheuren te herstellen en delen te herschilderen. Daarnaast zijn ook de oude motoren van miniatuurvliegtuigen vervangen. En de treinsporen die door de maquettes van Spanje en Nederland lopen, zijn aangepast zodat de treintjes niet meer ontsporen."

President Zelensky

Vorig jaar werd ook Oekraïne toegevoegd als tijdelijke attractie, naar aanleiding van de oorlog. Maar Mini-Europa heeft beslist om de Oekraïense taferelen een permanente plaats te geven. Het gaat om het onafhankelijkheidsmonument van Kiev, de Oekraïense vluchtelingenstroom, en je ziet ook president Zelenszky die bij Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zijn kandidatuur stelt om lid te worden van de Europese Unie. 

Tafereel Mini-Europa: Zelensky en von der Leyen

Europese spirit

Op een infobord zal duidelijk gemaakt worden waarom Oekraïne opgenomen wordt in het park. "We willen goed uitleggen waarom Oekraïne in Mini-Europa komt, want ze zijn nog geen lid van de Europese Unie. Maar we willen laten zien dat er veel is wat mensen samenbrengt. Er zijn natuurlijk verschillen, maar we hebben ook veel gemeen. Onze maquettes geven de Europese spirit weer", aldus Meeus. 

Meest gelezen