© Ward Schouppe - oude stadsloods

Oude loods in Gent kloppend hart voor Europese jongerenhoofdstad: "Blij dat er weer leven in de brouwerij komt"

In Gent zijn vrijwilligers gestart met de inrichting van een oude stadsloods als epicentrum voor de Europese jongerenhoofdstad. Gent draagt die titel volgend jaar en bouwt nu een nieuwe werking uit. De organisatie Broei trekt het hele project en krijgt daar ook steun voor. Al meer dan 30 collectieven of  jongerenorganisaties doen mee. Het nieuwe centrum gaat eind april open. 

Aan het Geeraard de Duivelsteen in Gent, een oud kasteel in de binnenstad, zijn tientallen vrijwilligers in de weer om houten structuren af te breken en klaar te zetten voor transport. Het materiaal verhuist naar een oude stadsloods in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. Daar komt het epicentrum van de Europese jongerenhoofdstad in 2024. De organisatie Broei mag het project trekken en krijgt de loods als tijdelijke invulling. Voor de nieuwe werking hebben al ruim 30 jongerenorganisaties zich gemeld. 

© Bauke De Langhe  - vrijwilligers breken houten constructies af in het Duivelsteen

"We mogen van de stad een tijdelijke invulling organiseren in een oude loods in Nieuwland die vroeger als depot gebruikt werd. Het is nu nog één grote hal, maar we gaan die opdelen in verschillende gedeelten. Er komt een bar en een ruimte voor workshops. Daarnaast is er nog een goed geïsoleerde plek voor muziek en optredens", legt Marie Vanderghote van Broei uit. Zij leidt het project in goede banen samen met een hele groep vrijwilligers. "We hebben een kern van 150 mensen. We bereikten met onze vorige werking in het Duivelsteen al duizenden jongeren en willen dat nu verder opentrekken."

De buurt is heel erg aan het veranderen, het is fijn dat er een nieuwe plek voor jongeren komt
buurtbewoner Frank Lewyllie

Frank Lewyllie woont al bijna 40 jaar naast het oude stadsdepot. "Ik werkte vroeger voor de stad en ben als conciërge hierheen verhuisd. Er was een tijd lang een depot van de dienst feestelijkheden. Een paar jaar geleden is de loods leeg komen te staan. Ik ben hier blijven wonen. Het is heel erg fijn dat er nu een verdere nieuwe invulling komt. Ik word als buurtbewoner ook betrokken. Zo is er het idee om ook samen te gaan koken. De hele wijk is hier enorm aan het veranderen, er wonen veel jonge gezinnen met kinderen. Het is goed dat er meer ruimte komt voor de jeugd." 

© Ward Schouppe - Frank Lewyllie in de stadsloods

"We programmeren zelf een deel activiteiten, maar rekenen vooral op andere organisaties. Na een oproep hebben 32 initiatieven zich al gemeld. Het gaat om collectieven die workshops en optredens organiseren, we hebben een imkerwerking en er zijn bijvoorbeeld ook veel dansorganisaties", zegt Vanderghote. "Het wordt een hele puzzel om een programma in elkaar te steken, er zullen sowieso veel dingen door elkaar gebeuren." De vrijwilligers zijn alvast begonnen met de inrichting van de grote loods. 

Nieuwe hangplek

Het nieuwe jeugdcentrum richt zich op de jongeren waar Broei nu al mee in aanraking komt én op nieuwe groepen in de wijk. "Het is één van de meest dichtbevolkte wijken van de stad, ook met heel wat mensen met migratieachtergrond. We hebben al een eerste kennismakingsmoment gehouden en daar is uitgekomen dat er vooral een grote nood is aan een hangplek. We werken ook verder met organisaties die nu al in de wijk actief zijn." 

Broei krijgt voor de gewone werking nu zo'n 50.000 euro subsidie van de stad. De gemeenteraad voorziet bijkomende steun voor het project rond de jongerenhoofdstad. Die moet echter nog goedgekeurd worden. De loods zal tot eind 2024 gebruikt kunnen worden, hoe het daarna verder gaat, is nog niet duidelijk. Broei kan dan sowieso terugkeren naar het Duivelsteen. Het oude kasteel wordt de komende maanden verbouwd, de eigenaar voorziet na de werken opnieuw plaats voor Broei. 

Meest gelezen