Een slachtoffer van de schietpartij wordt weggebracht

Duitsland wil psychologische test voor wapeneigenaars na dodelijke schietpartij in gebedshuis van Jehova's Getuigen 

De Duitse bondsminister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser wil strengere wapenwetten. Dat zei ze tijdens haar bezoek aan Hamburg, waar een 35-jarige man gisterenavond 7 mensen doodde in een ontmoetingsplek van Jehova's Getuigen. "Het wetsontwerp voorziet in een psychologische geschiktheidstoets", zegt ze. 

Een overzicht

  • Op donderdagavond is een gewapende 35-jarige Duitse man een gebedshuis van de Jehova's Getuigen binnengedrongen in Hamburg. Op dat moment waren 50 mensen aanwezig.
  • 8 mensen, onder wie de schutter zelf en een ongeboren kindje, kwamen om.
  • Het gaat niet om een aanslag, maar het is nog niet duidelijk wat het motief van de man was. Mogelijk had de man mentale problemen.
  • De man was in het bezit van een semi-automatisch geweer, maar had daar een vergunning voor.
  • De bondsminister van Binnenlandse Zaken pleit nu voor een nieuwe wapenwet.

In Duitsland zullen mensen die een wapen willen bezitten voortaan een psychologische geschiktheidstest moeten afleggen. Of dat vindt de bondsminister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser alvast. De strengere wapenwet moet ervoor zorgen dat mogelijke wapeneigenaars eerst moeten kunnen aantonen dat ze psychologisch stabiel zijn. 

Het wetsontwerp komt er na de dodelijke schietpartij in Hamburg van gisterenavond. 

Daar begon een man rond 21 uur in een zogenoemde koninkrijkszaal van Jehova's getuigen in het rond te schieten. Op dat moment was er een samenkomst van die christelijke gemeenschap aan de gang. Er waren zo'n 50 mensen in het gebouw aanwezig.

De politie bevestigt dat acht mensen, onder wie ook de schutter, overleden zijn. Verder zijn er onder de doden vier mannen en twee vrouwen. Een zwaargewonde vrouw verloor ook haar ongeboren kind. Er zouden ook nog acht andere mensen zwaargewond geraakt zijn.

BEKIJK - Het verslag van de gebeurtenissen in Hamburg uit het "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

Politie ontving eerder al een melding

Volgens de politie was er slechts één dader. Zijn lichaam zou gevonden zijn op een van de hogere verdiepingen van het gebedshuis. Volgens de Hamburgse staatsminister van Binnenlandse Zaken Andy Grote heeft de dader zichzelf van het leven beroofd, kort nadat de politiediensten gearriveerd zijn. 

Opvallend: de Duitse politie ontving voor de aanval een tip over die man. De politie zou echter niet genoeg bewijs gehad hebben om op dat moment actie te ondernemen. De 35-jarige schutter had geen strafblad, maar was eerder genoemd in een onderzoek rond fraude. Hij bezat een semi-automatisch geweer en had daar een vergunning voor.

Het Duitse nieuwstijdschrift Der Spiegel bericht dat de dader een 35-jarige man is, die vroeger zelf lid was van de Jehova's Getuigen. Intussen was hij dat niet meer. 

In het dagelijkse leven werkte de man volgens de krant als consultant. Dat staat op zijn eigen, bizarre website te lezen. De man zou advies verlenen over theologie en bankzaken. Alleen, voor zijn diensten rekende de man astronomisch hoge tarieven aan. "Mijn minimale dagtarief 250.000 euro plus 19 procent btw", zo staat er te lezen. Naar eigen zeggen zou dat tarief gerechtvaardigd zijn, omdat zijn werk "minstens 2,5 miljoen" zou opleveren.

Kort na de aanval werd het appartement van de dader doorzocht. Daar werden 15 geladen magazijnen aangetroffen. Over een motief is nog geen duidelijkheid, het onderzoek loopt. "Tot nu toe is er geen betrouwbare informatie over het motief", laat de politie nog weten op Twitter. "Wij vragen u geen onbevestigde veronderstellingen te delen of geruchten te verspreiden."

Snelle interventie

De politie was gisteravond massaal ter plaatse en de buurt werd tijdelijk afgesloten. Volgens de Hamburgse staatsminister vielen dankzij die snelle interventie minder slachtoffers. "Hamburg heeft nog nooit een massaschietpartij gezien zoals deze", zo sprak hij op een persconferentie. 

"Als de politie niet zo snel tussen beide gekomen was, zouden er nog meer slachtoffers gevallen zijn." Intussen is de veiligheidszone die was ingesteld weer opgeheven. 

Een getuige die in de buurt woont, heeft het over vier reeksen schoten waar steeds zo'n 20 seconden tot een minuut tussen zat. "De doden hebben allemaal schotwonden", meldde een woordvoerder van de politie. Vanmiddag om 12 uur volgt er een persconferentie. 

"Dit nieuws is schokkend", zegt Peter Tschentscher, de burgemeester van Hamburg, op Twitter. "Mijn diepste medeleven gaat uit naar de nabestaanden van de slachtoffers. De hulpdiensten werken hard om de dader(s) op te sporen."

De gemeenschap van Jehova's getuigen zegt diep bedroefd te zijn over de dodelijke aanval tegen haar leden. Ook de Duitse bondskanselier Scholz heeft intussen zijn medeleven betuigd. Hij noemt het "een brutale gewelddaad".

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen