Actievoerders Herent klagen personeelsbeleid van de gemeente aan op nationale stakingsdag

Aan een stakerspost bij het gemeentehuis van Herent stellen actievoerders het personeelsbeleid van de gemeente aan de kaak. Er zijn al langer klachten over de werksfeer die ondermaats zou zijn en over medewerkers die niet gerespecteerd worden. De vakbond wil op de nationale stakingsdag laten zien dat het gemeentepersoneel van Herent er niet alleen voor staat. 

"In 2021 is er een psychosociale analyse uitgevoerd bij het gemeentepersoneel van Herent. Daaruit bleek dat er heel wat problemen zijn op vlak van personeelsbeleid", zegt vakbondsvrouw An Schuurmans van ACOD. "En tot nu toe is daar nog niet veel mee gebeurd. Wij zijn hier om het gemeentepersoneel te laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Er zijn mensen die hun job opgegeven hebben omdat ze de druk en de sfeer niet meer aankunnen. Velen voelen zich niet veilig en dat is toch wel belangrijk." 

Conflictbeheersing

"Begin deze week is eindelijk een actieplan voorgesteld om de problemen in Herent aan te pakken, maar volgens ons is dat plan erg vaag", gaat Schuurmans verder. "Er wordt gesproken over conflictbeheersing tussen personeelsleden, maar ook de conflicten tussen werknemers en leidinggevenden moeten aangepakt worden. Op deze stakingsdag vragen wij aan het gemeentepersoneel wat er volgens hen eerst moet opgelost worden om het leefbaarder te maken op de werkvloer."

Plan van aanpak

Schepen van Personeel Katleen D’Haese (N-VA) weerlegt de kritiek. “Ik vind het heel jammer dat men nu al kritiek heeft op ons plan van aanpak nog voor we samenzitten. Ik heb ook geen weet van de opmerkingen die ze hebben gegeven. Er staat volgende week een vakbondsoverleg gepland, en dat willen we met alle partners constructief benaderen. Er zijn zeker werkpunten, maar die vegen we niet onder de mat. Op het vlak van communicatie, infodoorstroming en organisatie moet het beter, maar we werken hard om dat te verbeteren."

Het plan van aanpak is zeer ruim, aldus de schepen. "We gaan bijvoorbeeld sensibiliserende acties opzetten in verband met het welzijn op het werk. Daarnaast gaan we de aanwervingsprocedures verkorten, en bekijken we of de verloning verhoogd kan worden."  

Meest gelezen