BELGA

Grootste verhuis van gedetineerden ooit: 280 gevangenen naar nieuwe gevangenis in Dendermonde

In Dendermonde zijn 280 gedetineerden vandaag van de oude naar de nieuwe gevangenis verhuisd. Celwagens reden in totaal 34 keer heen-en-weer onder strikte politiebegeleiding om de gedetineerden over te brengen naar het nieuwe gevangenisgebouw. "De verhuis werd met man en macht voorbereid, zodat alles veilig en vlot kon verlopen", stelt de burgemeester van Dendermonde Piet Buyse (CD&V).

In het centrum van Dendermonde kon je er niet naast kijken: colonnes van politiediensten en gevangenispersoneel begeleidden er 280 gedetineerden van de oude naar de nieuwe gevangenis. Het is de eerste keer in de Belgische geschiedenis dat een volledige gevangenis op een dag is verhuisd.

BEKIJK - Gevangenen worden overgebracht naar de gevangenis van Dendermonde

Videospeler inladen...

Bij het verhuizen kwam een hele logistieke organisatie kijken. Er werd dan ook niets aan het toeval overgelaten. "Er werden ook heel wat technieken en materialen ingezet", gaat Buyse verder. In totaal worden 4 celwagens, een helikopter, een waterkanon, een pantservoertuig, een patrouilleboot, een drone, 8 politiepaarden, 8 drugshonden en 4 patrouillehonden ingezet om de verhuis in veilige banen te leiden.

Bij hun overbrenging zijn 68 gedetineerden gecontroleerd op drugs. Acht controles bleken positief. 

De oude gevangenis van Dendermonde
Stef Van Overstraeten

Geen grondslapers meer

"We zijn blij dat we eindelijk de nieuwe gevangenis kunnen openen: het zal een hele verbetering zijn, zowel voor het personeel als de gedetineerden", zegt Piet Buyse nog. De oude gevangenis is al meer dan 150 jaar oud. Ze werd gebouwd voor 160 mensen, maar er verbleven er 280. De nieuwe gevangenis kan 444 gedetineerden opvangen, maar niet alle plekken worden onmiddellijk ingevuld.

Het feit dat het ook voor de gedetineerden beter wordt, stelt de burgemeester gerust. "Ze beseffen heel goed dat ze ergens zijn waar het beter is, ik verwacht dus niet dat ze gaan proberen ontsnappen", zegt hij. "Maar wees gerust: het wordt ook geen luxe-hotel, zoals sommigen wel eens beweren. De omstandigheden zullen beter zijn, er zullen geen mensen meer op de grond moeten slapen, maar vrijheidsberoving blijft een verschrikkelijke straf", aldus Buyse.

Een gedetineerde in zijn kamer in de nieuwe gevangenis van Dendermonde
Stef Van Overstraeten

Meest gelezen