Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Georgië laat omstreden wetsvoorstel over buitenlandse agenten vallen, Rusland reageert op protesten 

Het parlement in Georgië heeft een wetsvoorstel over buitenlandse agenten bij een tweede lezing weggestemd. Er werd al drie dagen lang massaal betoogd tegen de wet. Rusland reageert dat het Westen die volksprotesten in Georgië aanstuurt en actief anti-Russische gevoelens wil verspreiden.

Het wetsvoorstel over buitenlandse agenten zorgde de voorbije dagen voor veel oproer in Georgië. Na drie dagen van massaal protest in de hoofdstad Tbilisi is de wet nu ook echt in de vuilnisbak beland. Bij een tweede stemming vanmorgen stemden 35 parlementsleden tegen, 1 voor, en de grote meerderheid - van de partij Georgische Droom die het voorstel had gelanceerd -  onthield zich. Eerder had die partij al aangegeven dat ze hun wetsvoorstel zouden intrekken. 

Wat stond er in het wetsvoorstel?
Organisaties, zoals ngo's of media, die ten minste 20 procent van hun financiering uit het buitenland krijgen, zouden bestempeld worden als buitenlandse agent. Volgens de regering is zo'n wet nodig om transparantie te krijgen over de buitenlandse invloeden in Georgië. Tegenstanders zien dan weer de gelijkenis met een wet uit Rusland van 2012: het Kremlin gebruikt die nu nog steeds om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen.

Is de geest uit de fles?

De vraag is of voor de tienduizenden manifestanten die de voorbije dagen op straat kwamen, de kous nu ook af is. Het wetsvoorstel lokte de betogingen uit, maar het protest was ook in het algemeen gericht tegen de steeds meer pro-Russische koers van de regering. 

BEKIJK - Betogers aan het parlement in Georgië reageren blij wanneer de wet vanmorgen wordt weggestemd:

Videospeler inladen...

Sinds een korte oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 zijn de diplomatieke banden tussen de twee landen officieel verbroken. Twee regio's van Georgië scheurden zich toen af van de rest van het land, met hulp uit Rusland. Zuid-Ossetië en Abchazië hebben zich onafhankelijk verklaard, maar worden internationaal niet erkend als staten. 

De Georgische samenleving is dus eerder anti-Russisch, en wil zich (net als Oekraïne) naar het Westen keren. Georgië heeft na het begin van de oorlog in Oekraïne samen met Oekraïne en Moldavië een aanvraag tot lidmaatschap opgestart bij de EU. De betogers in Tbilisi wapperden de afgelopen dagen dan ook met Europese en ook Oekraïense vlaggen.

Maidan 2.0?

De vergelijking met de antiregeringsprotesten in Oekraïne in 2014, die later bekend zouden worden als de Maidan-revolutie, ligt voor de hand. Betogingen tegen een beslissing van de regering om zich terug te trekken uit een vrijhandelsakkoord met de EU, waren toen het begin van wat uiteindelijk tot de annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne zou leiden. 

Ook de Russische buitenlandminister Lavrov trekt die parallel, althans in de Russische versie van de feiten. Die zegt dat er in Oekraïne een regimewissel is gebeurd door toedoen van het Westen. Volgens Lavrov is in Georgië nu precies hetzelfde aan het gebeuren: de volksprotesten worden georkestreerd vanuit het Westen, en de situatie met het wetsvoorstel is enkel een voorwendsel om een machtswissel af te dwingen, zegt hij. Eerder had de woordvoerder van het Kremlin Peskov ook al gezegd dat de Verenigde Staten bewust anti-Russische gevoelens opkloppen in Georgië.

Of de intrekking van het wetsvoorstel voldoende is om de protesten te doen gaan liggen, is dus nog afwachten. De leider van de regeringspartij Georgische Droom, die het wetsvoorstel lanceerde, heeft gezegd dat de partij wel nog altijd voorstander is om in de toekomst meer transparantie te krijgen over buitenlandse invloeden in Georgië. Het is dus nog niet duidelijk of de zaak al helemaal dood en begraven is.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen