Het gemeentehuis van Tielt-Winge

N-VA klaagt aan dat niemand in Tielt-Winge bevoegd is voor dierenwelzijn; burgemeester ontkent: "Ik ben de burgemeester van dierenwelzijn"

In Tielt-Winge is er politiek gekibbel over wie er bevoegd is voor dierenwelzijn. Volgens de N-VA, die in de oppositie zit, is er binnen het schepencollege niemand bevoegd. Maar burgemeester Rudi Beeken spreekt dat tegen. "Ik ben daarvoor bevoegd", zegt hij.

Tielt-Winge heeft als enige gemeente in Oost-Brabant geen schepen voor Dierenwelzijn. Dat stelt de N-VA, die in de gemeenteraad op de oppositiebanken zit. Meer nog, zegt N-VA, de gemeente heeft geen beleidsplan Dierenwelzijn en ze raakte zelfs haar provinciale label van Diervriendelijke Gemeente kwijt. Burgemeester Beeken (Open VLD) relativeert: "Die bevoegdheid zit wel degelijk bij mij", zegt hij.

Motie weggestemd

Fractieleider Tom Werner van de N-VA bracht de zaak ter sprake op de jongste gemeenteraad. "Er is in Tielt-Winge helemaal geen sprake van een volwaardig dierenwelzijnsbeleid", zegt Werner. "Om een dierenwelzijnsbeleid uit te bouwen is het cruciaal om een beleidsverantwoordelijke voor dierenwelzijn te hebben. Vandaar dat wij een voorstel op tafel hebben gelegd om een bevoegde schepen aan te duiden", gaat Werner verder. Zijn motie om werd echter weggestemd door Open VLD, CD&V en Vooruit.

"Ik ben de burgemeester van Dierenwelzijn"

Burgemeester Beeken pareert de kritiek met een vleugje ironie: "Ik ben de burgemeester van Dierenwelzijn, dat is zelfs nog een trapje hoger dan een schepen." Hij somt vervolgens een aantal initiatieven op die de afgelopen jaren zijn genomen. "Wij hebben een streng reglement op het gebruik van wilde dieren in circussen. Er loopt een sterilisatieprogramma voor katten. En we participeren samen met Aarschot en Diest in een dierenvoedselbank. Allemaal zonder die heisa rond een schepenbevoegdheid." 

Label hoeft niet

In 2020 raakte Tielt-Winge zijn provinciale label van Diervriendelijke Gemeente kwijt. "We vonden geen manier om de duivenoverlast op een diervriendelijke manier te bestrijden", antwoordt Beeken daarop. "We hebben zelfs een opblaasbare roofvogel ingezet en een valkenier. Niets hielp. Wij zijn eerlijk geweest, met als gevolg dat we dat label zijn kwijtgespeeld." Erg vindt Beeken dat niet. "Ze zijn het label komen halen en ze mogen het wat mij betreft houden. Wij werken op onze manier en dat is dan maar zo." 

Meest gelezen