Na ChatGPT: tien andere leuke AI-toepassingen om zelf te gebruiken

De laatste tijd is er een enorme groei geweest aan toepassingen waar artificiële intelligentie in gebruikt wordt. Bijna iedereen kent intussen ChatGPT, maar er zijn er nog veel andere. We lijsten hieronder tien voorbeelden op van toepassingen die gemakkelijk zelf te gebruiken zijn, om te illustreren wat er zoal mogelijk is met AI.

Op websites als Futurepedia, Futuretools en Big AI List zijn ondertussen al meer dan duizend verschillende applicaties opgesomd die Artificiële Intelligentie gebruiken.

Hieruit hebben we tien voorbeelden gekozen die nuttig of leuk kunnen zijn om te gebruiken in het dagelijkse leven. 

1. Krijg tips om betere teksten te schrijven

Met LanguageTool heb je een virtuele schrijfassistent bij de hand. Wanneer je op deze website een tekst plakt, krijg je meteen verschillende suggesties voor verbeteringen. Je krijgt niet alleen aanwijzingen voor fouten in grammatica en spelling, maar ook tips voor het herschrijven van je zinnen.

Deze app werkt ook zeer goed in het Nederlands. Je kunt de tool ook als extensie toevoegen in Google Chrome. Dan controleert die ook op schrijffouten op elke webpagina die je in Chrome gebruikt en waarin je schrijft: e-mail, sociale media, ... 

LanguageTool kan helpen om zinnen anders te formuleren.

2. Beter leren spreken voor een publiek

Poised is een programma voor Mac en Windows dat naar je kijkt en luistert wanneer je aan het woord bent tijdens een videogesprek. Je krijgt tijdens je presentatie meteen feedback over je manier van spreken en tips over wat beter kan. De software zegt je wanneer je te snel spreekt, te weinig energie uitstraalt of te vaak stopwoordjes zoals “euh” gebruikt.

Handig voor wie vaak presentaties moet geven, of zich wil voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Krijg tijdens een videogesprek tips om beter te leren spreken voor een publiek.

3. De stem en instrumenten van een lied scheiden

Vocal Remover splitst een lied op in aparte tracks voor stem en instrumenten. Hiermee kun je dus van elk lied een karaokeversie maken. Omgekeerd kun je via deze website ook je eigen stem opnemen bovenop een karaoketrack.

Behalve een lied omzetten naar karaoke kun je ook het geluid van specifieke instrumenten uit een lied halen, om zo bijvoorbeeld alleen het pianogedeelte of de gitaarsolo over te houden, of om die net weg te halen uit de rest van het lied. Hiervoor kun je lalal.ai gebruiken.

Instrumenten of zang kunnen uit een lied gehaald worden. (In dit geval Pavarotti die Nessun Dorma zingt.)

4. Foto's aanpassen zonder moeite

Om foto’s aan te passen is tegenwoordig niet altijd een uitgebreide kennis van Photoshop meer nodig. Verschillende websites bieden de mogelijkheid aan om een foto of video te verscherpen, er de achtergrond van te verwijderen of vervangen, of een zwart-witfoto in te kleuren.

Sommige van deze applicaties, zoals Cutout.pro zijn ook beschikbaar via een Smartphone app.

5. Van een schets een lijntekening maken

Wanneer je een vorm tekent in Autodraw wordt er bovenaan een lijst getoond van figuren die lijken op wat je aan het tekenen bent. Door er een aan te klikken wordt je tekening vervangen door deze figuur. Op die manier kun je met enkele eenvoudige lijnen gemakkelijk een lijntekening maken die er een stuk beter uitziet.

Zet een slordige schets (links) om in een mooie lijntekening (rechts).

6. Van een kindertekening een foto maken

Je kunt een tekening ook omzetten naar een foto. In Scribble Diffusion maak je een tekening en schrijf je eronder wat er in je tekening te zien is, en dan maakt deze website een foto die gebaseerd is op zowel je tekening als de beschrijving in woorden.

Met Scribble Diffusion tover je een kindertekening om naar een foto.

7. Woorden omzetten in een afbeelding

Er bestaan enkele AI-applicaties die in staat zijn om aan de hand van een beschrijving in woorden een afbeelding te verzinnen.

De bekendste hiervan zijn DALL-E 2, MidJourney en Craiyon.

Om DALL-E 2 of MidJourney te gebruiken moet je eerst een gebruikersaccount aanmaken. Vervolgens kun je een beschrijving geven van hoe de afbeelding eruit moet zien, en in welke tekenstijl, waarna de AI aan de slag gaat en je enkele afbeeldingen voorschotelt. Bij MidJourney kun je vervolgens kiezen om extra variaties te maken van een ervan, of dezelfde afbeelding te maken met een hogere kwaliteit.

Craiyon, dat vroeger DALL-E MINI heette, geeft minder goede resultaten dan DALL-E 2 of MidJourney, maar vereist niet dat je een account aanmaakt.

Craiyon zet een beschrijving om naar een afbeelding.

8. Een 3D-model maken op basis van foto's of een video

Met Polycam kun je een 3D-model maken van voorwerpen of gebouwen. Het enige dat je nodig hebt, is een reeks foto’s die vanuit verschillende hoeken genomen zijn.

Zo kun je een driedimensionaal beeld maken van je interieur, of dronebeelden omzetten in een model van een landschap.

Het eindresultaat kan geëxporteerd worden naar verschillende bestandsformaten zodat je het gemaakte model ook kan gebruiken in 3D-software zoals Blender, AutoCAD en After Effects.

Dit 3D-model van een keuken werd gemaakt aan de hand van een reeks foto's.

9. Een Nederlandstalige factcheck vinden over een onderwerp

BENEDMO is een Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie, waar ook VRT deel van uitmaakt. Samen met het onderzoekscollectief Bellingcat werd er een browserextensie ontwikkeld waarmee je gemakkelijk relevante factchecks kan vinden.

Na het installeren van de extensie kun je op websites een stuk tekst selecteren, rechts klikken en de extensie vragen om relevante factchecks te zoeken.

Daarna krijg je de tien gelijkaardigste factchecks uit Nederland en Vlaanderen te zien. Handig voor wie aan bepaalde beweringen twijfelt.

Met de browerextensie van BENEDMO vind je nederlandstalige factchecks.

10. Wetenschappelijke artikels samenvatten

Als je beroepsmatig vaak wetenschappelijke artikels moet doornemen, kan SciSpace je mogelijk veel tijd besparen.

Op deze website kun je een PDF van een artikel opladen en wordt er automatisch een samenvatting gemaakt van de belangrijkste elementen uit het artikel.

Je kan aan de chatbot vragen welke gegevens werden gebruikt, wat de voornaamste conclusies zijn, welke beperkingen vermeld worden en meer.

De chatbot op SciSpace beantwoordt vragen over wetenschappelijke artikels en vat ze samen.

Meest gelezen