De nieuwe president Lula beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne om de ontbossing aan te pakken.
AFP or licensors

Ontbossing Amazonewoud kan voorlopig niet gestopt worden onder nieuwe president Lula

De ontbossingstrend voor het Braziliaanse Amazonewoud kan voorlopig niet gekeerd worden onder de nieuwe president Lula Da Silva. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers voor de maand februari. Het waren zelfs de slechtste cijfers voor deze periode sinds de ontbossing in detail wordt opgevolgd. "Illegale houthakkers maken van deze periode gebruik om nog snel hun slag te slaan." 

Rewind naar november vorig jaar. De nieuw verkozen president Luiz Inácio "Lula" Da Silva wordt op de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh als een rockster onthaald. Hoewel hij nog geen president is, is hij toch al uitgenodigd naar Egypte. Lula heeft immers beloofd dat hij het Braziliaanse deel van het Amazonewoud beter zal beschermen tegen ontbossing, en komaf zal maken met de trend onder de zittende president Jair Bolsonaro. Die nam het niet zo nauw met ontbossing en gaf ongebreidelde voorrang aan "commerciële activiteiten" voor de economische ontwikkeling van het land. 

De komst van Lula symboliseerde de hoop op een betere bescherming van een van 's werelds grootste ecosystemen, dat van groot belang is voor de hele planeet. Het Amazonewoud slaat onder meer CO₂ op - en helpt zo om de klimaatopwarming af te remmen -, produceert zuurstof en herbergt een grote biodiversiteit. Het regenwoud wordt daarom ook wel eens één van de longen van onze planeet genoemd. 

Maar experts waarschuwden vorig jaar al dat een jarenlange politiek niet zomaar omgekeerd zou kunnen worden. 

Ook de ontbossingscijfers voor het savannegebied van de Cerrado vallen slecht uit, met nieuwe records

Daarom was het uitkijken naar de ontbossingscijfers voor februari. Zou het aantreden van Lula, die op 1 januari geïnstalleerd werd als president, al effect hebben? 

Uit de eerste cijfers van satellietopnames blijkt van niet. Integendeel zelfs: februari 2023 zou bijzonder slechte cijfers hebben. Het agentschap Inpe, dat het satellietonderzoek voert, laat weten dat er vorige maand 322 vierkante kilometer regenwoud verdween. Dat is 62 procent meer dan februari vorig jaar, en ruim boven het gemiddelde van 166 vierkante kilometer in deze periode. Het is een bevestiging van de tussencijfers die halfweg de maand al slecht waren uitgevallen. 

Overigens zijn ook de cijfers voor het savannegebied in de Cerrado bijzonder slecht. Daar verdween met 558 vierkante kilometer twee keer zoveel bos als in februari vorig jaar, en het is bijna dubbel zoveel als het vorige negatieve record van 2020.  

BEKIJK - Recente dronebeelden tonen dat de ontbossing nog volop voortgaat:

Videospeler inladen...

Wat maakt het zo'n hele klus?

Het keren van een trend - onder Bolsonaro bereikte de ontbossing de hoogste waarde in 15 jaar - wordt nog een hele klus voor Lula.  Onder zijn voorganger zijn de budgetten voor de belangrijke milieu-agentschappen teruggebracht. Er is ook gesnoeid in personeel. Het Amazon Fund, een belangrijk fonds voor het behoud van het regenwoud, werd gedesactiveerd. Het kan nog jaren duren vooraleer de trend kan worden omgekeerd, zeggen experts. Het fonds is intussen opnieuw geactiveerd en er gaan weer meer middelen naar de agentschappen. 

"We hebben net een regering gehad die ontbossing steunde", zegt Romulo Bastista van Greenpeace Brazilië. "Het opleggen van de nieuwe regels en het uitvoeren van checks moet over het hele grondgebied gebeuren. Zo lang dat niet het geval is, zullen illegale houthakkers, landeigenaars of bezitters van illegale mijnen van de huidige periode gebruikmaken om nog snel hun slag te slaan", waarschuwt Batista.

De Braziliaanse minister van Milieu Marina Silva sprak in ongeveer dezelfde bewoordingen: "Ze gaan door met de ontbossing, zelfs tijdens het regenseizoen. Het is een soort van wraak tegen de maatregelen die nu worden uitgerold. Maar we blijven werken om ons doel te bereiken." Silva weet waarover ze het heeft: ze slaagde er eerder al eens in om de trend te keren, tijdens Lula's eerdere presidentschap.

Meest gelezen