Luc Weyens

Opnieuw ooievaars in Webbekoms Broek in Diest

Voor het tweede jaar op rij is er een koppel ooievaars neergestreken op een ooievaarspaal in het Webbekoms Broek in Diest. Of het tweetal zich, net zoals vorig jaar, zal voortplanten, valt nog af te wachten.

"Gisteren is de vrouwtjesooievaars geland op de ooievaarspaal en vandaag het mannetje", vertelt Eric Spiessens van het bezoekerscentrum van natuurgebied Webbekoms Broek in Diest. De komst van het ooievaarskoppel was langverwacht. "Het heeft lang geduurd en we maakten ons wat zorgen, maar ze zijn er nu gelukkig. Het koude weer hield hen waarschijnlijk wat langer weg."

Geen onbekenden

"Het mannetje kennen we", vertelt Eric. "Dit is al het tweede jaar op rij dat hij hier komt. Het vrouwtje kennen we niet, maar ooievaars zijn nesttrouw, ze hebben dezelfde ooievaarspaal als vorig jaar uitgekozen, en ze zijn monogaam, dus de kans is vrij groot dat dit hetzelfde koppel als vorig jaar is."

Eric hoopt voor de ooievaars op beter weer. "Dan zijn er meer insecten. Je merkt dat de ooievaars graatmager zijn. Ze hebben een lange vlucht achter de rug en hebben nood aan eten. Als ze gegeten hebben, vertonen ze hopelijk snel paargedrag en zal het niet lang duren voor er weer eieren in het nest liggen. Vorig jaar kwamen de eitjes eind mei uit en daar hopen we nu opnieuw op."

Meest gelezen