Leiedal

Provincie West-Vlaanderen heeft voor regio Waregem lijst klaar met mogelijke nieuwe locaties voor bedrijven

De provincie West-Vlaanderen heeft voor de regio Waregem opgelijst op welke gronden nog nieuwe bedrijven mogen komen. In heel West-Vlaanderen is een groot tekort aan bedrijfsruimte. Om te vermijden dat er bedrijven komen op slecht gelegen locaties, werkt de provincie aan een plan voor elke regio. Waregem is als één van de eerste aan de beurt. Inwoners kunnen tot eind deze maand reageren op de startnota.

Uit onderzoek blijkt dat er in West-Vlaanderen een groot tekort is aan bedrijfsruimte. Om te vermijden dat er bedrijven komen of uitbreiden op slecht gelegen locaties, werkt de provincie aan een plan voor elke regio. Daarin staat op welke locaties nog nieuwe bedrijven mogen komen. Waregem is één van de eerste regio’s die aan de beurt komt.

Leefbare provincie

Uit Vlaams onderzoek blijkt dat onze provincie nog 430 hectare extra bedrijfsruimte nodig heeft om aan de behoeften van de ondernemers te voldoen. Vooral in Waregem, Brugge en Roeselare is een groot tekort aan bedrijfsruimte. “Maar de provincie moet natuurlijk leefbaar blijven”, zegt gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), “daarom werken we voor onze hele provincie aan een ruimtelijk plan.” 

Inspraak

Het plan wordt voor elke regio opgemaakt in samenspraak met de steden en gemeenten. Daarna krijgen de inwoners inspraak. In de regio Waregem loopt momenteel een openbaar onderzoek. Tot en met 31 maart kunnen inwoners reageren. Op de website van de provincie vind je alle info. Daarna kan het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan definitief vastgesteld worden. “We willen het project in 2025 kunnen afronden”, zegt Lahaye-Battheu.

Regio Waregem

Onder de regio Waregem vallen de stad Waregem en de gemeenten Anzegem, Deerlijk, Dentergem, Oostrozebeke, en Wielsbeke. In Deerlijk schuift de provincie Spijkerland naar voren, een zone in de Nijverheidslaan. Waregem focust op de site Schoondal. Het is ook een idee om van bepaalde landbouwgronden bedrijfsgronden te maken en omgekeerd. Op die manier wil de provincie het evenwicht en de leefbaarheid van de steden en gemeenten behouden.

Meest gelezen