ACOD Limburg voert actie aan Lijnwinkel in Hasselt

Het ACOD Limburg heeft actie gevoerd aan de Lijnwinkel bij het station van Hasselt. Ze deden dat omdat ze vrezen dat De Lijn geprivatiseerd zou kunnen worden, om degelijke pensioenen te eisen en om agressie tegen het personeel van de openbare diensten aan te klagen.

ACOD Limburg heeft actie gevoerd aan de Lijnwinkel bij het station van Hasselt om 5 voor 12. Al een hele week hebben de vakbonden zich geroerd: bijvoorbeeld aan de pensioentoren in Brussel, aan Proximus en via sociale media. "Vandaag voeren we actie aan de Lijnwinkel omdat De Lijn waarschijnlijk deels geprivatiseerd gaat worden", zegt Guy Graulus, provinciaal secretaris voor ACOD Limburg. "5 voor 12 slaat ook daar op. Openbare diensten moeten in openbare handen blijven."

Agressie

Maar de vrees voor privatisering is niet de enige reden waarom de vakbonden actie voeren. "We merken dat er meer agressie is tegen openbare diensten, ook vanuit de politiek die eigenlijk de bestuurders moeten zijn van die openbare diensten", zegt Graulus. "Openbare diensten dat zijn onderwijs, openbaar vervoer, administraties, OCMW's, hulpdiensten, publieke zorg,... Zij staan ten dienste van de bevolking."

"Vanuit de politiek komen er negatieve geluiden over ambtenaren, dat zorgt er natuurlijk voor dat de bevolking mee gaat in die negatieve stroom. Dat willen wij bestrijden."

Met die zogenaamde agressie doelt het ACOD dus enerzijds op politici die de reputatie van ambtenaren naar beneden zouden halen, maar de vakbond klaagt ook de verbale en fysieke agressie aan. "In de hele maatschappij groeit een soort ongenoegen. Buschauffeurs, politieagenten, brandweerlui, treinbegeleiders en hulpverleners worden geregeld aangevallen. We willen vragen dat mensen daarmee stoppen, want zij zorgen uiteindelijk voor iedereen. Of dat nu in het onderwijs is of in openbare loketten."

Ambtenarenpensioenen moeten norm zijn voor iedereen, ook zelfstandigen en werknemers

Guy Graulus, provinciaal secretaris ACOD Limburg

"We willen er ook voor zorgen dat de pensioenen van de openbare diensten behouden blijven. Dat is eigenlijk de norm voor de pensioenen die iedereen zou moeten krijgen, of dat nu een zelfstandige, een werknemer of een ambtenaar is", vindt de  ACOD.

Meest gelezen