Universiteitskoten worden fors duurder: "Steeds meer studenten komen om financiële hulp vragen"

Slecht nieuws voor (ouders van) kotstudenten: de hoge energieprijzen en de inflatie dwingen de universiteiten om de huurprijzen van hun koten stevig op te slaan. "Steeds meer studenten hebben het financieel moeilijk en komen om steun vragen", zegt Ann Gaublomme, de directeur van de dienst studentenvoorzieningen (STUVO) van de KU Leuven.

De zoektocht naar betaalbare koten was nog nooit zo moeilijk: de prijzen voor studentenkoten, verhuurd door de verschillende universiteiten, stijgen razendsnel. Dat komt volgens Ann Gaublomme van de KU Leuven door de stijgende energieprijzen en de inflatie. 

"Onze loonkosten voor de technische profielen en poetshulpen stijgen, maar ook het materiaal dat we nodig hebben voor herstellingen of renovaties. We kunnen niet anders dan dat doorrekenen", klinkt het.  

Uit een rondvraag van onze redactie blijkt dat de kotprijzen over de hele lijn stijgen. Leuven is zeker niet de duurste studentenstad, maar de prijzen stijgen daar wel het hardst. In Brussel moeten studenten het meest betalen voor een kot.

Ter verduidelijking: dit gaat over koten die verhuurd worden door de universiteiten zelf. De cijfers zijn dus niet represenatief voor de hele kotenmarkt, waarbij het aandeel privéverhuur vele malen groter is.

Ook de kamers met een "huurprijs op maat" moeten eraan geloven. Dat is de prijs die gekoppeld is aan het gezinsinkomen. "De goedkoopste studentenkamer, in de laagste categorie, bedroeg 101 euro per maand. Omdat het tarief niet meer in verhouding is met de reële kostprijs van de kamer, is ook die huurprijs opgetrokken tot 168 euro per maand." 

We zijn bezorgd over de toekomst

Ann Gaublomme, directeur van de dienst studentenvoorzieningen (STUVO) van KU Leuven.

Door de stijgende prijzen hebben steeds meer studenten moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. "Er komen opvallend meer studenten aankloppen voor een financiële tegemoetkoming", zegt Gaublomme. 

"Dat gaat van het vragen van een beurs of een lening tot het uitstellen van betalingen." Over hoeveel studenten het precies gaat, kan de KU Leuven niet kwijt.

Het probleem sleept al jaren aan en de toekomst ziet er niet per se rooskleurig uit. "In heel Vlaanderen is er een tekort aan studentenkoten. En waar krapte is, stijgt de prijs. Heel wat projectontwikkelaars bouwen in verschillende studentensteden koten bij, met een steeds groter aandeel luxekamers. Lang niet alle studenten vragen die luxe, maar ze hebben bijna geen keuze meer."

Meest gelezen