Werk van kinderen van 1e en 2e leerjaar, geïnspireerd op werk van Nick Ervinck
(c) Vrije Basisschool Simonnet

Uittip in Sint-Martens-Latem: "Galerie toont kunst van jonge schoolkinderen en hun voorbeeld Nick Ervinck"

Als onderdeel van het vak "muzische vorming", werkt de Vrije Basisschool Simonnet samen met gerenommeerde Vlaamse Kunstenaars. En nu was Nick Ervinck de inspiratiebron voor kleuters en leerlingen van het eerste en tweede leerjaar. Het leverde niet alleen originele knutselwerken op, maar heuse kunstwerken die ze de moeite vonden om in de naburige galerie in het kunstminnende Sint-Martens-Latem ten toon te stellen.

De jongste kinderen van de Vrije Basisschool Simonnet in Latem leerden het werk van Ervinck eerst kennen uit boeken. Met die inspiratiebron, konden ze hun creativiteit de vrije loop laten gaan door te experimenteren met vormen in klei en met verf. "We willen fantasie en creativiteit van kinderen niet laten verloren gaan in regeltjes en structuren", zegt directeur Paul Lauwers. "We willen die vooral stimuleren. En 'vreemde ogen dwingen', zegt men wel eens. Als we mensen van buiten de school in de klas halen, dan blijft hun uitleg soms beter hangen. Het is ook een leuke afwisseling voor de kinderen."

Kunstwerk van Nick Ervinck
(c) Vrije Basisschool Simonnet

Toen Nick Ervinck dan in de klas kwam, liet hij zijn werk zien, en vertelde hij verhalen over zichzelf toen hij klein was. "Hij vertelde over de fantasie die hij zelf had als kind", vervolgt Lauwers. "Hij zei dat hij graag allerlei dingen verzamelde, zoals schelpen van op het strand, om dan met die vormen aan de slag te gaan. En dat is wat de kinderen dan ook gedaan hebben. Ze brachten spulletjes mee van thuis, en dan hebben ze geprobeerd om daar werkjes te maken, uit klei of met papier. Alles is dus gebaseerd op hun eigen ervaringen met hun hebbedingetjes."

Galerie Ysebaert is een buur van de school, en stond open voor een dialoog tussen de werken

De school is een buur van Galerie Ysebaert, en de verstandhouding tussen de twee is goed. "Toen we nog eens contact hadden, kregen we het idee om werken van Ervinck in dialoog te brengen met werk van onze kinderen", zegt Lauwers nog. "Hij stond er ook wel voor open. Zelf heeft de kunstenaar nog niet veel gezien, dus we zijn benieuwd naar zijn reactie straks op de opening. Maar wij zijn zeker tevreden. De naam van de kinderen of klassen staat vermeld bij de werken. Zo krijgen ze echt het gevoel dat ze zelf kunstenaar zijn."

Wie benieuwd is, kan de werken nog tot eind april gaan bekijken.

Werken van enkele kleuters in de galerie
(c) Vrije Basisschool Simonnet

Meest gelezen