Zeehond legt werken op het strand van Knokke-Heist een tijdje stil

De zandopspuitingen op het strand van Knokke-Heist hebben deze week eventjes stilgelegen door een zeehond. Het dier had er niks beter op gevonden dan te komen uitrusten tussen de baggerbuizen en bulldozers. Hulpdiensten kwamen de zeehond vangen om hem naar een rustigere plek te brengen.

De zeehonden aan onze kust worden steeds stoutmoediger. Ze laten zich minder snel afschrikken door mensen en durven zelfs al eens uitrusten tussen de badgasten op het strand. "Maar wat deze week gebeurd is in Knokke-Heist, is toch vrij uitzonderlijk", vertelt Inge De Bruycker van North Seal Team, een vrijwilligersgroep die zich voor zeehonden inzet. "Zeehonden houden normaal totaal niet van lawaai. En toch is dat dier gaan uitrusten op een plek waar druk gewerkt werd, met ronkende bulldozers en zo meer."

Zeehond niet blij met de "hulp"

De hulpdiensten twijfelden of ze de zeehond moesten laten doen tot hij vanzelf zou verdwijnen, of moesten ingrijpen. Maar uiteindelijk is beslist dat het risico te groot was op die plek. "We waren onder meer bang dat het dier in het donker zou worden aangereden door zo'n bulldozer", zegt De Bruycker nog. 

Zelf was de zeehond niet enthousiast over de ingreep. Hij reageerde vrij agressief tegen de brandweerlui en de mensen van Sea Life die hem kwamen helpen. Maar uiteindelijk konden ze hem in een mand drijven. Na een kleine autorit werd hij terug vrijgelaten.

Meest gelezen